Törölt nick Creative Commons License 2000.07.19 0 0 92
Sziasztok!

Vasárnap (23-án) a Duna-tvben, az Ínyenctúrán Franciaországban c. sorozat Périgordba látogat el. Ez a kisváros azért lehet érdekes nekünk, gombával foglalkozóknak, mert Périgord a szarvasgombászat történelmi francia központja. Az adásban biztos nagyon sok érdekességet fogunk látni a Francia szarvasgombáról (Tuber melanosporum VITT.) a szarvasgombászatról és ennak gasztronómiájáról.
DTV, 07.23. 15.00 h (Nyugalom: aznap délután nem lesz Forma-1 és csak félóra lesz az egész!)

A gyönyörű legenda, Hollós László könyvéből (Magyarország földalatti gombái, szarvasgombaféléi), amely biztosan el fog hangozni a műsorban:

"A legjobb szarvasgomba honában, a franczia Périgord vidéken, szép monda fűződik a szarvasgomba eredetéhez.

Szegény öregasszony éhségtől, fáradtságtól gyötörve, kopogatott a périgordi favágó kunyhóján. A favágó megkönyörült az öregen, befogadta, barátságosan leültette s a forró parázsból sült burgonyát tett elébe. Ez volt a favágó vacsorája, aki maga is fölhöz ragadt szegény volt. Egszerre csak villámsugár czikázott áta kunyhón: a koldus asszony szép úri hölgygyé, valódi tündérré változott, akin csak úgy ragyogtak a drágakövek.
- Én a périgordi tündér vagyok,-szólalt meg a hölgy;- te megkönyörültél rajtam; vedd érte jutalmadat. S ezzel pálczikát vett elő és a burgonyát megérinté vele. A burgonya azonnal megfeketült, akár a valódi ében s illatos lett, mint a rózsa. - Menj kertedbe,- folytatá a tündér, melyet e becses almával sűrűen benőve fogsz találni; oly kincs az, melynek magvát kívüled senkisem fogja ismerni, nem fogja bírni.
Szólt, s a kürtőn át szikra alakjában eltünt.

A favágó kertjébe rohant, felásta a földet s oda volt bámulatában: amerre csak tekintett, mindenütt a tündér almája díszlett bokrokban, ibolyák és százszorszépek között. Kiválasztotta a legszebbeket, s elvitte a plébánosnak; ez viszont pártfogójának, egy périueuxi kanonoknak üldött belőlük; a kanonok olyan ízletesnek és illatosnak találta az almát, hogy nem késett püspökét meglepni vele, a püspök végre a pápát kereste fel ajándékával. A tündér almája rövid időn megalapítá a favágó szerencséjét, akinek halála után rengeteg kincs maradt fiaira.

A fiuk nem bánkódtak atyjokért; szégyellték, hogy csak favágó volt: remek kastélyokat építettek, nem mozdultak hazulról csak hintóban s annyira erőszakosak, annyira kegyetlenek voltak, hogy midőn egyszer egy öreg koldusasszony fordult hozzájuk alamizsnáért cselédjeikkel megverették.

Csakhogy a koldusasszony képében megint a jó tündér jelent meg: a kert drága almái egyszerre eltüntek a kis kertből, s jóllehet kőfal környékezte, mégis mindenfelé elszóródtak Périgordban. A favágó fiai pedig disznókká változtak, arra kárhoztatva, hogy a tündér almáit keressék, s a földet túrják s jutalmul meg fizetésül botot kapjanak.

Így hallani a szarvasgomba mondáját Périgord vidékén ma is."

Kopáncsi