polites Creative Commons License 2000.07.12 0 0 131
Kedves Bimbum!

"Tudod Szingapúrban erős diktatúra van. Néhány éve egy ott élő amerikai
diák végigkarcolt pár autót és elkapták. Az itélet 10 botütés volt.
Minden diplomáciai nyomás ellenére a büntetést végrehajtották. Én nem szeretnék egy ilyen országban élni."

Emlékszem az esetre, 94 körül történt, de nem ilyen egyszerű, mint ahogy leírtad. A vád szerint a gyerek nem megkarcolt, hanem festékkel fújt le egy csomó autót. Ezt ott beismerte, majd a büntetés után Amerikába visszatérve tagadta, hogy festékezett volna, szerinte csak útjelző berendezéseket (tábla, lámpa stb.) lopott.

Az ügy a meglepő (vagy nem is olyan meglepő) következményei miatt lett felkapott. Az ítélet hallatán beindult Amerikában a szokásos tiltakozási gépezet, és a diplomáciai viszony is feszültté vált.
De nagy pofára esés lett a vége, mert kiderült, hogy az amerikai népnek is elege van a rongálókból. Közfelháborodás tört ki és özönlöttek az amerikai hívások az amerikai rádiókba és TV-be, melyek _támogatták_ a büntetés végrehajtását és elleneztek mindenfajta diplomáciai beavatkozást, ezért nem is volt komoly "diplomáciai nyomás". Clinton kérésére enyhítették az ítéletet és 4 nádpálcacsapást végrehajtottak. Egy csapás is elég kemény, mert teljes erővel adják, de a fiú később azt mondta, hogy ki lehetett bírni. A fenekén maradtak csíkok, valószínűleg élete végéig. Azóta a fiú kábítószer miatt újra összeütközésbe került az amerikai bűnöldözéssel. Azt mondja, hogy a nádpálcázás miatt alakult ki benne. Aki akarja, elhiszi ezt. Az akkori közvéleménykutatás szerint 49/48 arányban helyeselték az amerikaiak a fiú nádpálcázását, de 60%-uk utasította el a nádpálcázás bevezetését Amerikában.

Előzmény: Bimbum (124)