szilvatövis Creative Commons License 2025.02.12 0 0 48539

Egy érdekes adalék a kondenzációs kazánhoz.

Baxi HT Prime kazán, sajnos nem tud eléggé leszabályozni, minimum 7 kW teljesítmény. Amikor megvettem sokat vacakoltam, hogy a legalacsonyabb hőmérsékleten járassam. Megjegyzem ez egy radiátoros fűtésre valónak hirdetett típus, radiátoros is a rendszer.

Szóval ment a kazán folyamatosan, a lehető legalacsonyabb hőmérsékleten időjárásfüggő követéssel. Sajnos nagyon kicsi a hiszterézise, ezért sokat kapcsolgatott ki-be ha nem volt szükség a 7 kW teljesítményre.

Sajnos kezd a kazán elöregedni.

A múltkorjában panaszkodtam is itt a fórumon (köszönöm a segítséget), hogy dögledezik a vezérlőpanelje, nem bírja a ki-be kapcsolgatást. Szomorúan de felvettem a vízhőfokot a maximumra és a szobatermosztátra hagytam a hőmérséklet szabályozást. Így eltelnek akár órás időszakok is két kapcsolás között, van ideje lehűlni a kazánnak.

Meglepve tapasztalom, hogy láthatóan kevesebbet fogyaszt ebben az üzemmódban, mint a hőmérséklettartósban, pedig kondenzvíz alig. Úgy tűnik a pár percenként ki-be kapcsolgatás jobban rontotta a hatásfokot, mint a magas üzemi hőmérséklet.

Bocs a hosszú élménybeszámolóért, talán segíthet abban, hogy ilyenre is érdemes odafigyelni.

Előzmény: Keeper83 (48426)