Törölt nick Creative Commons License 2000.06.22 0 0 81
Kedves Qqberci, kedves kolléga!

Akkor mi átlapolással tanítottunk. Én a 80-as évek elejétől a SZÁMOK-ban adtam elő a lopott holmit (később más műintézetekben). Programozó, programtervező, rendszerprogramozó, adatszerkezetek, néhány programozási nyelv, stb. stb. A kérdéses évben, 81-ben a gyengébbik, elhúzódó programozó képzés volt a heti egyszer 6 órás, de tanítottam én heti 2*6 órást is. Meg kell mondani, az az idő is bődületesen kevés volt, amit egy nagy nyelvre kaptak a népek. Én ugyan megfingattam őket, merthogy ez nem az elméleti zongoraművészet kategóriája ugye, és tán meg is tanulták.

Akkortájt kényszerből is több környezetben is kellett tudjon a diák dolgozni. A programozás alapjait PDP-n tanították, míg a többire ott volt a nagy IBM. Állt még ott egy R10 is. Később lett Commodore (a cég az én gépemre akarta bazírozni az oktatást), aztán PC.

A mai ifjak munkabírása - tisztelet a kivételnek - már nem akkora, mint amit tőlünk követeltek. Ezt ma is lépten-nyomon tapasztalom. Jó, vannak kivételek. A multiknál hajtani kell, de azért nem mindenütt.

Nekem szerencsém volt. A második vonalban, 1970-ben kezdtem gépet piszkálni, így technikatörténet őskövületnek számítok magam is még a Neumann-féle időszámítás szerint is. Egy darabig számoltam a gépeket és programozási nyelveket. Kb. harmincféle gép és kb. 50 programozási nyelv után egyszerűen feladtam.

A Microsoft termékek használata az úrvezetői kategória automata váltós kocsival. Az ECDL elvileg ennél több, az egy szimpla úrvezetői lenne, ha rendesen megtanítanák az anyagot. Az egyik nagyon nagy cégünk péeresével beszélgettem ma. ECDL-re jár. Olyan gyorsan mondják, hogy mire hazaér, mindent el is felejt.

A számítástechnika oktatás legnagyobb baja, hogy nincsen még meg az a minőségű tanári gárda, akikkel ezt meg is lehetne valósítani. Vannak egyesek, akik szent őrültek, vannak, kik muszájból. Van is erre egy topik valahol. MTNB barátunk tán emlékszik a címére.

Attól tartok, hogy Murphy szerint még nem végeztünk az összes hülyeséggel.

A hónap végére talán többet tudunk, mit akar a kormánybiztos, illetve mit tud majd megvalósítani.

Előzmény: Qqberci (80)