otouto Creative Commons License 2000.06.22 0 0 57
Az én kedvenc gombám (étkezési szempontból) az ízletes kucsmagomba. Kár, hogy az évnek csak egy rövid időszakában szedhető, és akkor sem sok (kímélni kell az állományt).
Én darált főtt sonkával szoktam megtölteni, bepanírozni, és lassú tüzön kirántani.
Az erdőszéli csiperke ánizsillatát- és aromáját is nagyon szeretem.
Nekem az őzlábgombák egy kicsit rágósak, és őszintén szólva tartok is tőlük (a nagy őzlábgombát kivéve), ugyanis olvastam egy olyan fajról (kerti özlábgomba), amely szintén nagy termetű, és igen hasonlít a nagy- ill. piruló őzlábgombákhoz, és állítólag mérgező. Aki jól ismeri az őzlábgombákat, attól kérdem:
Vajon milyen őzlábgombafajt takarhat a következő leírás?
Kb. 10-25cm magas őzlábgomba. Egyáltalán nem pirul sem a húsa, sem a lemezei, még a nyomástól, sérüléstől számított hosszabb idő múlva sem. A tönkje csupasz, nem pikkelyezett, nem is márványosan díszes, mint a nagy ő.gombánál. A kalapjának a pikkelyezettsége sokkal durvább, mint a nagy ő.gombának. Az erdő, ahol találni szoktam csertölgyes, és csupa szemét, mert mindenki oda hordja nemcsak a rőzsét, kerti hulladékokat, hanem a "kemény" szintetikus szemeteket is. Hamarabb megjelenik, mint a nagy ő.gomba, és tovább is tart.
Tuti, hogy valamilyen őzlábgomba, de nem merném megenni. Szerintetek milyen faj lehet ez? (Mikroszkópom nincs a spóravizsgálatra)

A nagy őzlábgomba íze engem egy kicsit a haléra emlékeztet, de én szeretem.