kiggyo
2024.11.11
|
|
0 0
37702
|
Sziasztok!
Az a helyzet lett, hogy sok év fatüzelés után pár éve hőszivattyúra váltottam, és sokminden át is alakult a házban. Feleslegessé vált (és sok helyet foglal) a pufferem, és azon agyalok mit tegyek vele, sajnálnám szétbontani és MÉH-be leadni. Egy IFA lajtoskocsi tartálya, 6mm-es falvastagságú acélból, elvileg 4m3-es, kb 3000 literig töltve használtam. A dómfedelet lehegesztettem, felállítottam, a tetejét kivágtam, belülről is kapott alapozó festést. Egy rakás 1" csonk került rá, és 6db szenzor csatlakozó is.
A 2"-os csonkokon keresztül gravitációsan dolgozott bele a bálás kazánom, a lassú áramlás miatt szépen rétegződött a víz. Mivel nem volt tele rakva ez volt egyben a tágulási tartály is, olajat öntöttem a víz tetejére lezárandó azt (mint a borostartályokon is).
A hőcserélőket én csináltam bele: - 18mm rézcsőből 25m HMV, az aljától a tetjéig. Alul bemegy a hideg, fent kijön a melegvíz, átfolyós rendszerben győzi melegíteni. - 18mm rézcsőből HMV, 25m fűtés, 1/3-2/3 szint között. (így ha kifűtöttem is a vizet, mindig maradt a tetején melegvíz a HMV-nek) 120m2 ház padló+falfűtéssel ment róla - 15m 15mm-es réz napkollektor csőkígyó, a legalját melegítve elő 0-1/3 szintig.
Kívül 20cm alukasírozott kőzetgyapot fedi. Nem lukas, nem ereszt, most is fel van töltve.
Valakit érdekel esetleg (nem pikk-pakk kibontani sem, csak agyalok), mekkora értéket képviselhet egy ilyen?
Csatoltam pár képet a félkész állapotról és arról hogyan csatlakoznak bele a dolgok.

|
|