BlackStar Creative Commons License 2000.06.16 0 0 186
Rijswand, Nnna. A motor, ha B-val kezdődik, azt jelenti, hogy Bensin-es. A 20 ebből a két literre vonatkozik, a 2- pedig az első generációs (ehte 900-as)motort jelenti. Az L bötű az alvázszámban sok mindent jelenthet, 1986-tól 93-ig a 8. jel, ha L, az a közteshűtött turbó jele (ja, ez meg befecskével jár ), de a 90-eseknek a tizedik helye is L-et tartalmaz, ez azt jelenti, hogy '1990' (mármint, ekkor készült :) )
Egyébként azóta is B-jelűek a mocik, kivéve a 2.2-es opeles dízelt, ami a 9-3-asba kerül. (Sajna nem tudom, de ez biztos a hajtásmód csúcspiacain elfogadott (Belga, Francia, olasz), de hogy Vikingéknél nem.... :) )
Nnna. A B motor öröksége a 99-nek, 80-ig, egy másik honlap szerint 82-i gyártották. A H-pedig 81-től.
Upc, most vaszem csak észre, hogy LH Jetronicod van. Ezt csak a 16-szelepesek kapták meg 1985-től 1993-ig bezárólag. A H-blokkjából készítették (amit meg a B-jéből :) )160-185 lovas, ha neadjIsten nem Turbós, akkor 125-128-ig teljesít.
Ez utóbbicsak 86-tól létezik, az S kivitelben.
Az előző motorod B-blokkos volt, erre utal a 201-is, mert 202-től már H-és utódai vannak. Ebben is K-Jet volt, ami az H-kban is, ez a CI-nek is nevezett alkatrész buzog 1988-is bezárólag az összes 8-szelepes SAABban, és mint mechanikus egység vált ismertté.
Az 1985-ben bemutatott LH-t a szigorodó emissziós szabályok ihlették. Mivel a levegőszűrést a kataliza míveli, az ő gusztusához kellett kalibrálni a keverék arányát, ez volt a 14.7:1.
Szerintem a neve nem pont ez, de persze lehet, hogy én tévedek ( Luftmassenmesser )
Ebben sem vagyok tuti biztos (még nem láttam élő SAAB motorteret :( ), csak azért gondolom, mert tudtommal a LH-Jet a levegő tömegét méri és a konvertált jelet külni az ECU-ba (Elektronikus (motor)vezérlő egység). Az L-jetronicban viszont légáramot mér, és ez vezérli a befecskendezést. Érdekes, hogy viszont a gyújtást nem kötötték rá erre a rendszerre, pedig asz'gondóná a júzer, hogy most neki ez jár. Biztos nem tartották elég üzembiztosnak.
De utálom magam, ha ilyen tantóbácsis vagyok. (Nehogy azt higgyétek, hogy most csinálom az agyam. Csak ha már ilyen jó társaság gyűlt össze, tényleg érdemes megtúráztatni az agyam.Meg akár még utána is nézek dolgoknak.)
Előzmény: Rijswand (184)