spapda Creative Commons License 2024.08.05 0 0 72016

Horvátországi értelemben vett áttetsző vizet nem találtunk, ahhoz túl nagy a vegetáció az öböl körüli hegyeken, ahonnét viszonylag sok patak szállítja a szerves üledéket a tengerbe, ezért is sötétebb a víz errefelé. Szóval snorkeles célokra szerintem a nyílt tengeri szakasza alkalmasabb Montenegrónak.

Viszont jó, hogy említetted a témát, mert kimaradt egy vicces sztori a beszámolómból: egyik nap elcsónakáztunk a kotori akváriumig (Aquarium Boka). Ha jól értettem, ezt a helyi egyetem tengerbiológiai intézet üzemelteti. Elvileg a tengerről közvetlenül megközelíthető, legalábbis ezt gondoltam, ki is kötöttük a partján. A képen látható épületet megkerülve lehet bemenni a tárlathoz, ami nem túl nagy, de nagyon igényes. Van külön akvárium az adriai halaknak, Mediterrániumnak és egzotikusoknak is, mellettük tableteken angolul jól összeállított, érdekes leírások olvashatók a halakról, szóval ha izgalmas halakat akarsz látni a Kotori-öbölben, akkor ide érdemes jönnöd, bár snorkelezni nem lehet. :)

Na de a sztori: kikötéskor láttam, hogy ült tőlünk pár méterre egy néni, aki nagyon furcsán nézett ránk, de nem szólt semmit. Megkerültük az épületet, kimentünk egy nyitott kapun, a másik oldalon be az akváriumba. Majd amikor jöttünk vissza, zárva volt a kapu. Na mondom szép, Montenegró rekvirálta a hajómat, úgy tűnik, ez náluk amolyan népszokás, gondolok itt a horvátokkal régóta fennálló vitájukra (https://profitline.hu/Feszultseg-tamadt-Horvatorszag-es-Montenegro-kapcsolataban-383362), csak azt nem tudtam hirtelen eldönteni, hogy a magyar vagy a lengyel diplomáciának kell-e majd eljárni a hajó visszaszerzése érdekében.

Viccet félretéve először az jutott eszembe, hogy beúszok érte oldalról, de végül a kényelmesebb utat választottam: visszamentem az akvárium pénztárosához és vázoltam a szitut, aki mosolyogva jött és kinyitotta a kaput (valószínűleg nem én voltam az első önkényes kikötő-foglaló). Így végül szabadon tudtunk távozni, és az is nyilvánvaló lett, hogy miért nem láttunk mást kikötni itt, hiszen ez az egyetem saját kikötője, ahonnét amúgy nem tudsz gyalog kijutni. 

Előzmény: Béci 72 (72006)