Ebből a szempontból paranoiás vagyok. Főleg mióta külföldi fórumokon olvastam, hogy a horvátoknál már a kínai motort is lelopják néha. Mondjuk nem csoda, pl. a Hidea eléggé befutott a horvátoknál és Montenegróban is, sok helyen kapni. Montenegróban Hondából láttam még nagyságrendekkel többet, mint Magyarországon, pár lovastól a 100+ LE-ig egyaránt.
Na de visszatérve a lakatra: magányosan szokott állni a csónak, a szállás tövében. Biztos nagyon helyfüggő, hogy hol lopnak a csónakról/csónakból, de arra gondolok - valószínűleg alaptalanul, de magamat megnyugtató módon -, hogy ha van rajta több lánc/sodrony+lakat, akkor talán nem állnak neki szétkapni, mert annyit nem ér, amennyivel nő a rizikó. És persze a tankot is a csónakban hagyom éjszakára, csak tankolni veszem ki pár naponta. Össze van fogatva egy sodronnyal a motor és a tank, és mindegyik meg a fartükörrel. A satuk fogantyúja pedig műanyag, amire csak azért rakok lakatot, hogy biztosan ne lazuljon ki. Kb. ez a konfiguráció nálam:

Viszont szívás, ha én meg nem tudom levenni, mert berohadt pár nap alatt. Végül helyi barkácsboltban vettem WD40-et (még a hajósboltban is csak ezt tudták ajánlani, náluk nem volt semmi ilyen jellegű kenőanyag), azzal sikerült kinyitni a megszorult lakatot. Külföldi fórumokon a Ballistolt szokták ajánlani (van, aki tartós vízi használat előtt konkrétan beáztatja a lakatot vele), otthon én is tartok belőle, lerohadt lakatokat hoztam vele vissza az életbe, amiken a WD40 már nem segített. Csak ne lenne az a jellegzetes ocsmány szaga...
Mindenesetre olvastam pár tengeri lakat tesztet, a jelek szerint tényleg azokban lehet bízni, amikre a gyártó X ezer óra salt water spray tesztet ír, az valószínűleg bírja is. A képen látható sodronyos lakat, a spanyol IFAM például ilyen, és tényleg semmi hatással nem volt rá a tengeri használat. A másik ilyen gyártó az angol Square, a tengeri lakatjaikról szintén jókat olvastam, árban pedig nem rosszabb, mint az Abus vagy a Burg Wachter, csak a németek mellé be kell tervezni egy kanna WD40-et vagy Ballistolt is...