Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2024.06.29 0 2 261843

"Csak azt mondom, hogy a felszerelés, a fegyverzet magyaros jellegére nem magyarázat az, hogy akkora kulturális hatással lettek volna a tőlük távoli sztyeppén éppen átvonuló magyarok, hogy leutánozták volna a viseletüket."

Zelencova: https://img.index.hu/imgfrm/7/8/3/5/MED_0017947835.jpg

Ellenvetések:

* Ki mondta, hogy távoli?

A (8) és a (13) szinte a vándorlási útvonaluk mentén helyezkedik el.

* Ki állította, hogy kizárólag az átvonulás alatt történt a kulturális hatás?

8-14 = magyar övek, sok fegyveres férfi sír

Ezek simán lehettek a kaganátus által bérelt határvédelmi (?) mordvin csapatok, akik a magyarokkal együtt

harcoltak (DAI: 3 éves magyar-kazár együttműködés). Ennyi idő alatt már megtörténhet a hatékony felszerelés

átvétele, plusz a menő cuccoké is. Egyéb közös magyar-mordvin vállalkozás is elképzelhető: pl. szláv rabszolgák

beszerzése.

"Beszereztek drága fegyvereket, amire nem is volt szükségük, csak azért, hogy ebben temessék el őket."

Szükségünk volt rá.

"És ez a lila köd, csak a Cna mentén terjengett, a Szuránál már teljesen maguknál voltak."

Marhaság!

Mindkét folyó felső folyásánál -- a legegyértelműbb magyar vonulási útvonal mellett (mily meglepő!) -- látunk magyar öveket a mordvin temetőkben.

"Az én változataim részletekben már voltak itt, de – mint ígértem – össze fogom gyűjteni egy külön esszébe..."

Teljesen felesleges.

OK, azt értem, hogy magad szórakoztatására írod ezeket a szövegeket, de minek ennyire reklámozni őket, amikor

nem tudsz mutatni olyan mai kutatót, aki azonos ötletekkel állt volna elő.

Előzmény: bilfer (261834)