"Csak azt mondom, hogy a felszerelés, a fegyverzet magyaros jellegére nem magyarázat az, hogy akkora kulturális hatással lettek volna a tőlük távoli sztyeppén éppen átvonuló magyarok, hogy leutánozták volna a viseletüket."
Zelencova: https://img.index.hu/imgfrm/7/8/3/5/MED_0017947835.jpg
Ellenvetések:
* Ki mondta, hogy távoli?
A (8) és a (13) szinte a vándorlási útvonaluk mentén helyezkedik el.
* Ki állította, hogy kizárólag az átvonulás alatt történt a kulturális hatás?
8-14 = magyar övek, sok fegyveres férfi sír
Ezek simán lehettek a kaganátus által bérelt határvédelmi (?) mordvin csapatok, akik a magyarokkal együtt
harcoltak (DAI: 3 éves magyar-kazár együttműködés). Ennyi idő alatt már megtörténhet a hatékony felszerelés
átvétele, plusz a menő cuccoké is. Egyéb közös magyar-mordvin vállalkozás is elképzelhető: pl. szláv rabszolgák
beszerzése.
"Beszereztek drága fegyvereket, amire nem is volt szükségük, csak azért, hogy ebben temessék el őket."
Szükségünk volt rá.
"És ez a lila köd, csak a Cna mentén terjengett, a Szuránál már teljesen maguknál voltak."
Marhaság!
Mindkét folyó felső folyásánál -- a legegyértelműbb magyar vonulási útvonal mellett (mily meglepő!) -- látunk magyar öveket a mordvin temetőkben.
"Az én változataim részletekben már voltak itt, de – mint ígértem – össze fogom gyűjteni egy külön esszébe..."
Teljesen felesleges.
OK, azt értem, hogy magad szórakoztatására írod ezeket a szövegeket, de minek ennyire reklámozni őket, amikor
nem tudsz mutatni olyan mai kutatót, aki azonos ötletekkel állt volna elő.