barangolo_11 Creative Commons License 2024.05.10 0 0 144731

OFF

"ZW-23 KE 23"

 

Kép alapján nekem kb uez a Junkers kazán volt, vagy nagyon hasonló (ZW20KD23), akkor még Novathermnek is hívták (30 nm-s lakásban használtuk).

 

2000 körüli üzembe helyezés, bő 15 év után ment tönkre a nyomáskiegyenlítőt tartály, újat már nem lehetett kapni, majd tönkrement a hőcserélő is, aminek a vége érdekes is lehetett volna (fejfájás, ilyesmi, de a kazánon alapból nem látszott semmi).

A FégTherm szervizelte a kazánt, lehúztak másodjára is a hőcserélővel (kb 1 éves volt, az új is egy 100-s) ráadásul azt a szerelő el akarta vinni magával.

Ekkor már meredeken csökkent a cég színvonala vagy nekem nem volt szerencsém a kiküldött szerelőkkel.

Kbtt mérges voltam, mert természetesen a szerelőt nem a kazán érdekelte annyira - mármint, hogy működjön - csak az, hogy neki legyen egy új hőcserélője.

(sikerült eladni később csont nélkül)

 

250+ ezer ráköltés után (talán) máshonnan jött valaki, mert tönkrement a váltószelep (is).

Ez a szaki normálisabb volt, mondta, hogy 90-110e-ről indulunk (ez a szelep ára önmagában, ráadásul rendelni és várni kell heteket) és rögtön megkérdezte, hogy panelt cseréltem-e már.

Mondom még nem, akkor tényleg gondoljam át mondta, mert a következő mutatvány az lesz, és azt még nehezebb szerezni, mert újat már x éve senki sem gyárt, csak bontott lesz, kétséges élettartammal.

Ezek után feladtam.

 

Ekkor (2020 ősz) 240e Ft volt az egyik TOP5 kondenzációs Ariston 5 év garival + kémény 3 emeleten keresztül, szumma 900 körül állt meg.

 

Van a családban vízgázfűtés szerelő x 100 km-rel arrébb, azt mondta, hogy

- ne csak a kazán árát nézzem és

- lehetőleg a TOPX-ből válasszak mindenképp, mert ha szerencsém lesz, akkor azokhoz jó eséllyel 10-15 évig még lesz alkatrész.

(Aristonra volt 5 év gari, többire csak 3)

 

A ház pont ekkor szavazta meg a kéményjárdák építését - anélkül társasházi mutatvány biztosan nem megy a kéményesek miatt - és mivel jó volt a ház anyagi helyzete, az full közös költségből ment.

(azóta a házban már 2-3 kazánt biztosan cseréltek, mármint akik tőlem kérték el a szerelők elérhetőségeit).

 

Nem tudom, hogy mik a lehetőségeid, illetve milyen távra tervezel ott, ezeket csak azért írtam le, mert hátha van benne olyasmi, amit tudnál használni vmikor.

(a kazánok nagy része természetesen fűtési szezon kezdetén, vagy alatt megy tönkre, ahogy kell)

 

Üdv,

Előzmény: újfiú79 (144725)