zolibá Creative Commons License 2000.05.25 0 0 2387
Fly, Messer: Nektek ez most a "Legnagyobb repülős élményetek", hogy vitatkoztok? Szívjátok már el azt a békepipát!
A témával kapcsolatban nekem a véleményem az, hogy egyenlőre még nem volt olyan komoly konfliktus a két mai technika között, ahol el lehetett volna dönteni egyértelműen, hogy ki a jobb. Eddig minden esetben egyenlőtlen volt a felállás és a sok lúd disznót győz alapon is eldőlhetett a kérdés. Ha majd egyszer 1:1 arányban lesznek a levegőben ezek a madarak, akkor megnézhető lesz, hogy ki a frankóbb. Mindketten az egyik vagy másik fél technikájának jó tulajdonságait soroltátok fel. Egy harc kimenetelét viszont ezen kívül elég sok dolog befolyásolja. (pld. helyszín/terepviszonyok és a pilóták képzettsége, tudása, stb.)
Fly: Azért vitatkoznék azzal, hogy csak USA ellnes/orosz barát országok vennék az orosz haditechnikai eszközöket. Az utóbbi időben ez nem egészen igaz.
Az ár kérdésben egyetértek veled, de azért egy üzletnél az ár és az érték(adott esetben harcászati) arány a döntő, és az üzlet nagysága azt igazolja, hogy ez lehet, hogy az orosz kütyüknél nem is rossz.

Én inkább a polgári repülésbe látok bele kicsit jobban (A SZU-ban tanultam, itthon jelenleg Boeing és Fokker gépekkel foglakozom és az egyéb gyártók dolgait is igyekszem a nemzetközi szaksajtóból nyomon követni), de ezen a téren sem egyértelmű, hogy kinek a gépe jobb. Írtam már, hogy az Airbus és a Boeing egymást igyekeznek túlszárnyalni, de közben bizonyos területeken még ezeknek sincsen akkora tapasztalata, mint az oroszoknak (Az A3XX fejlesztésbe nem véletlenül vonták be az Antonov tervezőirodát meg a Zsukovszkijon található kutatóintézeteket). Az oroszok meg finanszírozási okokból nem kelhetnek versenyre a nagyokkal. És akkor még vannak gépkategóriák ahol az Embraer, a Canadair, a Britsh Aerospace, az ATR és még mások is belekavarnak a dologba. És mindenki fel tud mutatni valamit, amiben ő a legjobb (korszerűség, fogyasztás, járulékos költségek, vevőszolgálat, stb.).
Nem hiszem hogy érdemes lenne általános következtetést levonni. Mindenkinél el kell ismerni, amiben jó és kritikusan nézni azt, amiben gyenge. Egy konkrét feladat végrehajtásánál úgyis az számít, hogy a tulajdonságokat milyen súllyal lehet kihasználni éppen.