emzéperdabljú Creative Commons License 2024.05.09 0 3 696589

Tovább dörömbölnek Európa kapuin

(Nagyrészt a paywall mögött.)

 

Amúgy dinnyés dzsordzsiék éppen azt ünneplik, hogy az idei év első 4 hónapjában mindössze szűk 20E főnyi a becsónakázó és behajózó, nagyrészt feka, 99,9%-ban muszlim csürhe létszáma. (Ami mondjuk tényleg kevesebb, mint a tavalyi 45E, de így is tolerálhatatlanul sok.)

 

Az előző pár hét viszonylag csendes volt, azt hittem az EP szavazásig shorthos gheorgh parancsára visszafogták a becsónakázást, de a héten megint nagyon meglódult, tucatjával érkeznek ezekben az órákban is a csónakok Lampedusára, százával, ezrével a kontinensfoglaló muszlim csürhe.

A noborderes vízitaxik picit visszafogottabbak most (nyilván az EP szavazásig), a digó kikötőkben jelenleg fellelhető 25-30 vízitaxi közül egy sincs a líbiai vagy tunéziai partokkal szemben kint (bár egy éppen lerakodik).

 

A jogászkodás is tovább folyik, a múlt héten egy olasz bíróság lényegében "eltörölte" a líbiai SAR övezetet, ugyanarra a nemzetközi trvre hivatkozva ami alapján az összes nemzetközi szervezet (beleértve az ENSZ is pl.) elismeri és földrajzilag definiálja a líbiai SAR övezett. A közelmúltban jópár összecsapás volt a líbiai járőrhajók és a noborderes vízitaxik közt, az egyik ilyen után foglalták le ideiglenesen az olasz hatóságok az egyik vízitaxit és ennek eredménye volt a pereskedés is.

A digó hatóságok közben kitiltották az összes szicíliai reptérről a noborderes gittegyletek repülőgépeit (ezekből jelenleg 4 db van, ebből 2 rendszeresen repül is, 2 csak néha) persze a szí-waccs nevű anarcho-kommunista gittegylet már meg is sértette, az egyik gép már le is szállt egy szicíliai reptéren. A követendő eljárás ilyenkor az lenne, ha elkoboznák és kidobnák a legközelebbi szeméttelepen, de ebből nyilván nem lesz semmi.

https://www.ilgiornale.it/news/nazionale/migranti-enac-dice-stop-ai-voli-delle-ong-sea-watch-si-2319172.html

 

Azt is mondhatnánk, hogy nem változik semmi, ami mégis az még szarabb lesz.