LvT Creative Commons License 2024.04.16 0 1 25483

Fidiczin: A FamilySearch a XVIII. sz. legvégéről Berlinből adatolja Fidicin alakban, a XIX. sz.-ban ugyanilyen alakban előfordul Békéscsabán, de ebben a családban Fidiczinyi névforma is előfordul. A két század határán a Fidiczin családnév Szebellében (ma Sebechleby, Szlovákia) is előfordul. A jelnkori szlovák névtárban egy Fidiciny család fordul elő Pozsonyban. Ez a névforma korábban Besztercebányán (ma Banská Bystrica, Szlovákia), Radványban (Radvaň, ma Besztercebánya része), valamint további felföldi településeken adatolt.

 

Bár a név első pillantásra szláv képzésűnek tűnik, valójában latinosított vezetéknévről van szó. A humanizmus korában divat volt az eredeti nevek lefordítása valamely klasszikus nyelvre (latinra vagy görögre). Ilyen pl. a XVI. sz.-i Méliusz Juhász Péter, akinek ma szokásos névalakjában az eredeti és a választott vezetékneve egyaránt megjelenik. A németségben ez a szokás tovább kitartott, Magyarország területén pedig leginkább a Felföldön. Ott a németséggel együtt élő szlovákok és magyarok is átvették ezt a mintát. Talán a leggyakoribb ilyen név a Fábry ~ Fábri, amely a latin faber szóból alakult, amely a klasszikus korban ’kézműves, mesterember’ jelentésű volt, de később elsősorban a ’kovács’ megnevezésévé vált, így a korábbi Schmidt, Kovács vagy Kováč családnevűek cserélhették le a korábbi családnevüket erre. A Fábry ~ Fábri név végén az -i (-y) a latin birtokos eset ragja, adott esetben apanévképzőként szolgál, azaz Schmidt, Kovács vagy Kováč nevű felmenő leszármazottait, az ilyen nevű családba tartozót jelöli. A humanizált nevek sokszor jelennek meg ilyen birtokos alakban.

 

A Fidiczin ~ Fidicin név mögött a latin fidicen ’lantos, citerás’ értelmű foglalkozásnév áll, amelynek töve fidicin- alakú, l. még fidicinius ’citerás-’ melléknév. Ilyen formán ez a név a korábbi német Fiedler vagy Geiger ’hegedűs’, a szlovák Hudec ’hegedűs, zenész’, magyar Hegedűs vagy hasonló családnevet válthatta le. A Fidiciny névforma a latin -i birtokos raggal bővült apanévi alakváltozatnak értékelhető.

 

A Fidiczin ~ Fidicin ~ Fidiciny nevet viselő családok nem feltétlenül rokonok, mivel gyakori alapnévről van szó, és annak latinosítása is előfordulhatott több külön helyen. Az 1718-tól újratelepült Kiskőrösön két évtizeddel később elsősorban a név szlovák szálait érdemes követni. Kiskőrösről egyes családok továbbköltöztek Békéscsabára, így talán kapcsolat lehet a kiskőrösi és a békéscsabai adatok közt.

Előzmény: lenatina (25477)