Törölt nick Creative Commons License 2000.05.22 0 0 51
Kedves otouto!

Sikerült-e az égergalócát megtalálnod? Ha nem sebaj.

Ugyanis egy-egy gombakönyv megjelentetésének anyaga nem arra törekszik, hogy minden egyes nemzetség-család képviselőjét (fajokat) megjelentessen, hanem azhogy a fajokra n jellemző néhány fontos adatot közöljön. Ne keseredj el, ha néhány ritkán előforduló gombafajt (többek között az égergalócát) nem találsz. A gombamérgezések elkerülése érdekében mindig csak a legnagyobb tömegben előforuduló mérgesgombák vagy ehető gombafélék (gombapárok, ehető-mérges) ismeretanyagának közlése az irányadó Magyaroszágon -sajnos. Ellentétben az amerikai és nyugat-erurópai országokkkal szemben. Ez kritikai észrevétel a magyaroszági mikológusok erkölcseriről. (Ugyan akkor mit publikálgatnának kényelmesen, egymásnak?) A gombászkönyvekbe csal néhány galóca-faj (6-8) kerül bele, ami a laikus és kezdő-haladó és magasabb fokú ismeretekkel rendelkezőknek egyszerre kerül bemutatásra. (!!!!!!!) A ritkán előforduló vagy nehezen terjedő galócafélék (gombafélék) inkább a tudományos munkát végző kutatómikológusok számára fontosak, mint tudományos szenzáció, tudományos érték. Az érdeklődöktől ezt a területet ELZÁRJÁK!

Rimóczy Imre professzor könyveit ebből a szempontból is érdemes megismerni. De ez nem a reklám helye. Ő az a professzor, aki a Kossuth-könyvkiadó Gombák CD-ROM-ján a kétspórás csiperkét az erdőben természetes környezetében mutatja be, igaz a képen jól láthatóan felismerhető a nejlonzsákos szubsztrátum. Ő Magyarország "első" számú gombászának tekinti magát. A vadon termő kétspórás csiperkét a laikus gyűjtő e CD-t látván majd a nejlonzsákokon keresi a réteken.

A gombák neveinek átsorolása sem egyértelmű minden mikológus előtt (miért).

A gombák vörös könyve körüli vitákról már érintőlegesen beszélgettünk. Ehhez és a már bemutatott Rimóczy prof-hoz egy adalék; a melegágyi csészegomba gyűjtését be akarja tiltatni. Holott ez a gombafaj úton-útfélen és a termesztőhelyiségekben, zöldséges-virágos fóliasátrakban nagy tömegben fordul elő. Ezt az értesülést kertész ismerőseim is alátámasztják, a professzori előadás e kitétételén azóta is harsányan nevetnek!

Könyvekben nem szerepeltethető, ritka gombafaj pl. az ehető csoportos csiperke (Agaricus bohusii), amely kelet-nyugati irányban terjedt vagy terjedőben van az oroszországi Ural-hegység környékéről, ennek nyugati határa már az Ausztria-Olaszország vonalban van. De említhetnénk még a nyugat-keleti irányba lassan terjedő tintahal gombát, ami tudomásunk szerint Skócia környékéről származik és Magyarország dél-nyugati vidékén, az Őrségben már található, nagyobb mennyiségben. De az Északi-középhegységen még nem.

Kopáncsi és mikológus barátja

Előzmény: otouto (5)