benojeno Creative Commons License 2024.04.09 0 0 151411

Ez bizony így van, sosem volt titok... https://www.timesofisrael.com/for-years-netanyahu-propped-up-hamas-now-its-blown-up-in-our-faces/#:~:text=According%20to%20various%20reports%2C%20Netanyahu,West%20Bank%20and%20Hamas%20in

Ez volt a modus operandi Bibi kormányzása alatt, 2005 óta mesterkedik azon, hogy a Hamász gond nélkül prosperáljon. Arra használt fel minden palesztin-izraeli konfliktust és válságot, hogy a saját központi szerepét erősítse; korábban épp csak annyi "fájdalmat" és kárt okozott a Hamásznak, hogy néhány évre megakadályozza az újabb kitörést, de soha nem omlasztotta össze őket annyira, hogy alapvetően megváltoztassa a status quo-t. 2014-ben még arra is volt érkezése, hogy leállítsa az IDF műveleteit, amely éppen akkor is Gázába bevonulva harcolt a Hamász ellen, elég sikeresen, és akkor megvolt esélye annak, hogy megroppantsák a Hamász-fegyvereseket. Azonban Bibinek sosem volt érdeke, hogy a Fatahon/Palesztin Hatóságon keresztül a konszolidált palesztin politika érvényesüljön, amely tán még békéhez is vezethetett volna. Netanjahu a zsidó szélsőjobbal koalícióban annyire vitte 2023-ra, amennyire, és most menti a bőrét, neki az örök háborúskodás ugyanúgy az érdeke volt mindig is, mint ahogy pepitában ugyanez a Hamásznak.

 

Netanjahu az oszd meg és uralkodj elvét követve mindent megtett, hogy megossza a palesztinokat, fenntartva a törésvonalat Gáza és Ciszjordánia, a Hamász és a Fatah között, ezzel is gyengítve a lehetőségét annak, hogy politikailag életképes környezet alakuljon ki a kétállami megoldáshoz. A Palesztin Hatóság/Fatah elismeri Izraelt és nem vonja kétségbe a zsidó állam létezésének jogát. Bibinek azonban nem volt érdeke, hogy a Fatah erősödjön.

Netanjahu a kormányzása alatt semmivel nem akadályozta, hogy a Hamász hozzáférjen a Katarból és Iránból érkező pénzekhez. Meg sem próbálta ezt nehezíteni, pedig lett volna eszköze erre, és tudta, hogy ezeknek a pénzeknek a nagy része a terrorizmus finanszírozását és a militáns ideológia erősödését szolgálja.
Ezek nélkül a pénzek nélkül a Hamász soha nem fejlesztett volna ki olyan erős katonai szárnyat, amellyel végül végrehajtotta a október 7-i terrortámadást.

2019. márciusában Netanjahu maga is elismerte, hogy támogatta a Hamász megerősítésének politikáját, hogy sakkban tartsa a Palesztin Hatóságot. Ezt mondta a Knesszetben a Likud képviselőivel folytatott megbeszélésén:
"Aki ellenzi a palesztin államot, annak támogatnia kell a Gázába történő pénzek odajutását, mert a ciszjordániai Palesztin Hatóság és a gázai Hamász közötti elkülönülés fenntartása megakadályozza a palesztin állam létrehozását."

Netanjahu azzal baszta el a dolgokat, hogy egyrészt a saját hatalmának megtartására használta fel a palesztin-izraeli konfliktust, illetve mindig azon volt, hogy Abbász és a Palesztin Hatóság béna kacsa maradjon az általa is megerősödni hagyott Hamásszal ellentétben, és hogy Izrael területén soha ne jöjjön létre független és fejlődni képes palesztin állam. Kurva nagy felelőssége van neki sok mindenben, de vállalni ezt nem akarja, a bőrét menteni annál inkább. Tipikus orbáncféle fasisztoid, populista geci (bocsánat a nem elég erős jelzőkért, súlyosabbat érdemelne). 

Előzmény: Némedi László __ (151400)