Mohawks Creative Commons License 2024.04.05 -2 3 485032

Sziasztok!



BMX személykocsikkal kapcsolatosan szeretnék kérdezni, itt egész jól értetek mindenhez ami vonat ahogy látom.

Reggelente V43-al vontatott BMX kocsikkal kiállított vonatunk szokott lenni, ilyesmi kocsi:
https://www.youtube.com/watch?v=Av2kzxLQX0U&ab_channel=AdamoTransport%26Model

Nagyon gyakran előfordul hogy nem nyílnak az ajtók megállás után. Van hogy egyetlen egy sem sehol, de van hogy az eleje nyílik, a vége nem. 
De olyan is van hogy szelektíven, némely zárvamarad, de van olyan is hogy kinyílik, majd folyamatos sípolás következtében azonnal vissza is zár mintha rajtamaradna a záróparancs és így rázár az utasokra akik nem számítanak rá hogyha kimegy végállásba már záródik is vissza.


Ajtók amúgy is egyszer csak sebességre záródnak, van amikor előbb bezárulnak és utánna indulunk. De ha előre bezárják őket, akkor is visszanyitható a gombbal amíg el nem indulunk, ez akár vegyesen.

Lényeg, nem nyílnak, némely utas vésznyitózik. Utánna persze kalauzok nem tudják becsukni, elindulunk, hátha sebességre becsukódnak magától.
Persze nem, menet közben rángatták beljebb az ajtószárnyakat, míg én meg nem mutattam nekik hogy ki van biztosítva egy kis pöcökkel a vésznyító, ha azt megnyomjuk akkor a kar visszaugrik és záródik az ajtó. 

A megtévesztő hogy csak felhajtva de pöcökkel nem visszaengedve sziszeg és mozdul az ajtólap gombnyomásra, de ugye ereje nem lesz.

Piktogramm nem mutatja hogyan kell, csak a külső vésznyitóhoz van felirat, meg kulcsos visszaállítási lehetőség. 

Apropó, külső vésznyitó volt olyan hogy teljesen ki volt fordítva a kar és ott megszorulva, az ajtó mégis üzemszerűen működött.  A kar meg volt szorulva, lábbal visszarúgták, de az ajtó ugyanúgy működött. Mondták bowdenes, biztos el vagy be van rohadva a bowden... de azon az ajtón akkor tuti nincs vésznyitás se előtte se utánna kívülről, és azóta is úgy fut. 

Elektronikát egy ilyen is megzavarhatja ( bár akkor végig úgy mentünk egész úton hiba nélkül)  meg esetleg a világító végzárlámpa a szerelvény közepébe amit szintén láttam már. 

Nos a kérdés: mi a fene baja szokott lenni a BMX kocsiknak ami miatt rendszeresen előfordul hogy nem engedi ki az utasokat, el lehet-e hárítani "apróságokkal" és ha igen hogyan? 


Más: ha nem megy a vezérlés, nincs levegő, vagy a vésznyitó halt meg stb tehát nyitott állapotban van az ajtó akkor belehet egyáltalán zárni valahogy? 

Mert menet közben a kétszárnyú ajtólapokat nemigazán biztonságos egy személynek húzgálni... de csak lengedeznek, nem akadnak, kattannak be hiába húzta be kézzel. 

Más: KISS is eljátszotta már hogy nem nyílnak az ajtók, vésznyitóra sem. Kiss amúgy tud olyat hogy felülbírálja a vésznyitót ( pl menet közben, alagút vagy hídon?)