szembekötve vakon Creative Commons License 2024.03.28 0 4 592997

USA: Ukrajna eltitkolja a lakosság elől a valós harctéri helyzetet

 

Az ukrán kormánynak nyitottabbnak kellene lennie a nyilvánosság felé, hogy közölje a harctéri helyzetről szóló kemény valóságot – mondta az amerikai külügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője.

 

A Politico-nak adott csütörtöki interjújában James Rubin, aki a Global Engagement Center-t, a dezinformáció leleplezésével és visszaszorításával megbízott amerikai ügynökséget vezeti, megjegyezte, hogy bár Ukrajna “jó irányba halad, még nem teljes értékű demokrácia”, ami bizonyos korlátokat jelent a média számára az országban.

 

2023 júniusában az Intercept arról számolt be, hogy Kijev rendkívül szigorúan korlátozta a riporterek frontvonalhoz való hozzáférését, és mind külföldi, mind ukrán újságíróktól megtagadta vagy visszavonta a sajtóengedélyt a tudósítások miatt.

A múlt hónapban a New York Times arról is beszámolt, hogy sok ukrán megunta a Zelenszkij által nem sokkal a konfliktus kezdete után létrehozott telemaratont, amely éjjel-nappal fut az országos televízióban. A lap úgy jellemezte a műsort, amely könyörtelenül optimista képet ad a harctéri fejleményekről, hogy “alig több, mint a kormány propaganda szócsöve” és a nézettsége is zuhan.