LvT Creative Commons License 2024.03.25 0 1 16292

Ganczos: A névtárakat konzultálva az a valószínű, hogy a cz betűpár olvasatának nem a gyakoribb c, hanem a cs hang felelhet meg, így a magyar Gáncsos családnév írásváltozatáról lehet szó. Ezt Kázmér Miklós a XVI. és XVIII. sz.-ból az Erdélyi Személynévtárban és udvarhelyszéki okiratokban adatolja. Ez betegségre vagy jellemre utaló ragadványnév lehet a régi gáncsos ’keléses’, illetve ’vétkes, gonosz’ melléknévből.

 

 

Kura: Vö. lengyel, cseh és szláv Kura családnév. Ez az állatnevekről vett ragadványnevek körébe tartozik: a kura szó mindhárom nyelvben ’tyúk’ jelentésű.

 

Adott esetben nem valószínű, de az újlatin Cura vezetéknév kiejtés szerinti írásmódjáról is szó lehetne. e név jelentéséhez vö. spanyol cura ’gyógymód, gyógykezelés, kúra; lelkész, pap’.

 

 

Kuna: Ez a nevet Kázmér Miklós a XVII. sz.-ból Csík-Gyergyó-Kászon névanyagából adatolja, és magyar névnek tartja a régi magyar kuna ’nyestbőr mint adófajta; menyét, nyest’ szóból.

 

Meg kell ugyanakkor mondani, hogy ez a kuna szó a szlávból ered, és ezért a Kuna családnév az összes környező szláv nyelv névanyagában előfordul. Ekkor is elsősorban állatnévről vett ragadványnévnek kell tartanunk a szláv kuna ’nyest, nyuszt’ szóból, de másodlagosan prémvadászt,  illetve viszonylag vagyonos személyt is jelenthet, mivel a nyestbőr értékmérő eszköz volt. (Innen van a mai horvát kuna pénznem neve.)

Előzmény: wwhy (16290)