dr. Akos Kricsfalussy Creative Commons License 2024.03.22 0 0 5500

Kricsfalussy Ákos Németországban élö ügyvéd vagyok és az utobbi években intenziven foglalkozom a Timberland Capotal AG által kibocsátott és Magyarországon forgalmazott befektetési konstrukciókkal, föleg a Timberland Fonds OptiMix C, amit nagy számban került jegyzésre.

Azt kellett sajnos megállapítanom, hogy ezen befektetésekkel a befektetöket felrevezették, annak jegyzésekor nem hívták fel arra a figyelmet, hogy egy igen kockázatos befektetésröl van szó. A befektetöket abban a hitben tartották, hogy a pénzük biztonságban van és legalább 6,5 %-kal kamatozik. A Timberland Capital AG ügyvezetöje csak hiteget, hogy majd ha a befektetés lejátának évére vonatkozó mérleg elkészítését követöen és ha a társaság ezt el is fogadja, majd akkor kerül a befektetési összeg elszámolásra és kifizetésre.

Peres jogérvényesítés keretén belül a Timberland Capital AG azt adta elö, hogy a befektetett alaptöke értéke kb. 14 %-kal kerül elszámolásra és kifizetésre. Ez azt jelenti, hogy óriási feszteség keletkezett. A befektetett összeg teljes visszafizetése a megitélésem szarint csak akkor lehetséges, ha bizonyítható, hogy a befektetés jegyzésénél konkrét igérte hangzott el a befektetés biztonságára vonatkozóan és ezt pluszban az évente megküldött számlakivonat, amiben a jegyzett töke a kamatokkal ki van számolva, is alátámasztja. Ez utóbbi ugyanis azt sugallja a befektetöknél, hogy az alaptökével és a kamatokkal rendelkeznek, ami a "számláikon van". Továbbá elképzelhetö, hogy a bíróság az általános szerzödési feltételeket vagy ennek egy részét semmisnek ítéli meg, ugyanis a befeltetök fogyasztóknak minösülnek.

 

A Timberland Kapital AG kihasználja a befektetök jóhisszemüségét és azt, hogy sokan nincsennek vagy nem voltak tisztában a befektetés ezen konstrukciójával.

Nem szabad hagynunk, hogy egy ilyen inkorrekt cég tovább tudjon müködni és emberek 100-ait becsapja.

 

Ha kérdése vagy észrevétele lenne, szívesen állok a rendelkezésükre: E-Mail: anwalt-ak@t-online.de, Interner: www.anwalt-ak.de

 

Kricsfalussy Ákos

Rechtsanwalt