ruzsa janos Creative Commons License 2024.03.02 0 0 11150

Lítium-titanát akkucsomag

Uraim, hozzájutottam néhány bontott lítium-titanát akkucellához. Ezeknek a névleges feszültsége 2.7 volt, szemben mondjuk a LiPo cellák 3.7 voljával. Létezik is hozzá cellakiegyenlítő áramkör - mégprdig 6 cellás verzió. Ez elvileg annyit tud, hogy a beállított 2.5...3.0 volt cellafeszültség fölött vezet benne a fet (vagy micsoda, mert a szövegben trióda (!), szóval ha a töltőn jól állítom be a teljes feszültséget, meg a töltőáramot, akkor egyenlő feszültségre tölt.

Az áramkörből többet is lehet sorba kapcsolni.

A kérdések:

1. Jól gondolom-e, hogy éppenséggel 5 cellát is használhatok, az van közelebb a 12 volthoz? (miközben írtam, találtam egy másik pont ugyanolyan áramkört - ott ez le van írva, hogy lehet, de akkor már itt hagyom.

2. Ez az áramkör ugye a töltéskor működik. ELVILEG. De mi van, ha egy cella gyengébb, nagyobb a belső ellenállása, és kisütéskor leesik, majd MEGFORDUL rajta a feszültség a többi cella miatt? Ehhez érdemes lenne rátenni ellenpárhuzamosan mondjuk egy-egy schottky diódát, ami 0.15 voltnál már áthidalja? 

Ismeri valaki ezt a panelt közelebbről?


https://a.aliexpress.com/_ExXHdop

 

 

2.7V/16V 1-6S BMS Balance Board Equalization Circuit Module Lithium Titanate Battery/Super Farad Capacitor Protection Board
https://a.aliexpress.com/_EHmcGzr