Törölt nick Creative Commons License 2024.02.29 -1 0 13126

Az alakváltozást úgy méretezik, hogy a méréshatárnál 0.1% legyen a relatív megnyúlás (valamelyik alkatrész meghatározott pontján).

 

A túlterhelésgátló feladata, hogy ne szakadjon le a daru. Itt az a probléma, hogy egyrészt a védelem nem kapcsolt le a próbaterhelésnél, és még el is tört. Korrektebb megoldás is létezik elvileg. De ahhoz az emelőművet át kellene tervezni. (Nem minden országban kötelező túlterhelésgátlóval ellátni. Nálunk is csak egy bizonyos emelőképesség felett.)

 

Azt én sem tudom, hogy engem miért kevertek bele az ügybe.

Mindenesetre van itt egy érdekes kérdés:

A kötelet függőlegesen húzza a súly, megpróbáljuk merőleges erővel megtartani.

Ezt tényleg kipróbáltam. De az emeléshez és a süllyestéshez nagyon különböző erő kellett, vagyis a súrlódást nem lehet elhanyagolni. (Görgő nem volt, nem találtam.) Tegyük fel, hogy nincs súrlódás. A két "elsődleges" erőn kívül kell legyen egy harmadik. Mivek a kötél el tud mozdulni, végtelenhez tartó erők nem lépnek fel. Remélem, hogy a szakemberek tudnak vele kezdeni valamit, mert nekem most kezd elegem lenni belőle. Ja és persze figyelembe kell venni azt is, hogy a kötél és a görgő porosodik majd használat közben. Lesz még ezzel gond...

Előzmény: XtraP (13121)