(M)Ákos Creative Commons License 2024.02.26 0 0 35104

Loptam ma egy órát arra, hogy kipróbáljam a 235 DP-t MMA-ban.

2 mm ER 23-at találtam bontva, úgyhogy azzal.

2 mm falvastagságú zártszelvény volt az első anyag.

Elkezdtem valami 70 A körül, aztán 10-esével mentem lefelé.

VRD OFF, Hot Start 120% (20 ms), Arc Force 20%.

Ja, a gépet 23 A-ig le lehet tekerni.

Bazz……. Tényleg le tudja olvasztani az elektródát a minimumon is, meg se szakadt az ív. Ez a kukac mondjuk a salakkal együtt egyszerűen leesett a 2-es anyagról (nyoma se maradt), de akkor is leolvasztotta bakker.

Szó szerint sípolt az ív, én nem tudom, milyen jelalakot használ ilyenkor a gép, meg mit ügyeskedik a háttérben, de megoldja.

Ívszakításnál meg 5+ cm-ről is húzta még az ívet, durva. Levettem 0-ra az Arc Force-ot, akkor is.

Belevágtam 1,6 koronggal a zártszelvénybe, aztán 40-50 Amperrel betömtem, mintha szilót nyomnék bele kb. Hümm!

A salak meg szinte leugrik a varratról. 23 Ampernél is.

40 A alatt azért már nem olyan egyszerű ívet gyújtani, de nem vészes úgy se.

Aztán kicsit hülyéskedtem a Pulse MMA-val, erről egyelőre annyit, hogy azt rögtön láttam, hogy a hőbevitelt meg beolvadási mélységet kurva jól lehet szabályozni a paraméterek állítgatásával. Hasonló hernyók azonos Ampernél, az egyik átkukucskál a túloldalra is, a másik meg kék foltot se hagy ott.

Utána megszentségtelenítettem az emlékbe elrakott 0,8-as Salgó merevítőket, amiket még porbelessel zizzentettem össze.

23 A: csak gombócot tudtam rakni a lemezre, beolvadás szinte semmi. Végül valami 35-40 A körül tudtam folyamatos varratot csinálni, illetve lett olyan is közöttük, ami nem égett át. Némi gyakorlással meg a beállítások kikísérletezésével szerintem 90+ % sikerrel menne ez is.

Hát, egész nap el tudtam volna szórakozni ezzel, de most csak egy óra volt rá.

Meg nem is nagyon fogom MMA-ban használni a gépet, de mindenképp ki akartam próbálni.

Életemben 5 kg bevont elektródát használtam el, és kb. 2 éve nem is volt pálca a kezemben.

A gép egyelőre kap tőlem egy csillagos 5-öst az MMA részére.

Jajj, egy hibáját viszont felfedeztem: 40 A-ra nem lehet állítani, csak 39 vagy 41 van. 🙃

Van egy zártszelvényes kép, ahol az 1,6 mm vágásba hegesztettem. Jobbra a vékonyka az valami kis A, a bal oldali meg impulzusban valami magasabb. A többi a 0,8-as lemez, hátoldal is.

Ui.: a cukiforce 50 A alatt el se tudta indítani a hegesztést, de még 60 A-nál is kínlódás volt a 2 mm ER 23.