diOpteres Creative Commons License 2024.02.20 0 2 104310

Nincs erre recept. A csövet egy két doboz lövedék után szokás tisztítani vegyi vagy mechanikus úton, én a vegyit szeretem: WD40 (tömítésre ne menjen, kikeményíti), vagy spéci csőtisztító folyadékkal áztatás (az nem eszi a gumit), majd pár átlőtt filc, azt kész. A cső tisztításának az idejét a szórás romlása is jelzi. 

A külső tisztítást-kenést én minden használat után megejtem Ballistollal vagy Brunoxszal, bár valszeg ritkábban is elég lenne, de szeretek a puskával bu ziskodni.

A belső szerkezetet sokan csak akkor kenik újra, amikor a puska teljesítményének az esése miatt tömítéscsere esedékes. Mások évente, meg vannak a kényszeresek, akik rendszeresen. Az biztos, hogy a túlkenés káros. A mechanikus elemeken felgyűjti a port a kenőanyag, amitől romlik a működés, beragadhat a fegyver, meg ugye jobban kopik. A pneumatikus rész meg dízelezni kezd, sűrítéskor berobban a kenőanyag. 

Egy biztos: a klasszikus rugós puskák a Lámpagyáriaktól az IZS-eken, Slaviákon át a HW-kig, Dianákig, FWB-kig megjárták a hadak útját az évtizedek alatt, a 90%-ukat háztáji gányolásra használták, meg klubokban lőttek el velük végtelen ólmot full ridegtartás mellett, azt nagy baja egyiknek sincs, szal nem kell kényszerbetegen állni a dologhoz. Kívülről hetente egy Ballistolozás, két dobozonként egy csőtisztítás, ha meg gyengül, egy nagygenerál, azt annyi.

Más persze másképp látja jónak. 😊

Előzmény: menetke (104303)