trakee Creative Commons License 2024.02.11 0 0 52607

Nekem hasonlót produkált a saját szerkesztésű elektronikus gyújtásommal. Szépen indult, stabilan járt, de csak alapjáraton, fel nem pörgött. Nálam a jeladó a lendkerék alatt volt, az impulzust pedig egy, a lendkerék bütykére rásajtolt alu gyűrüben elhelyezett vas adta. A bajt az okozta (vélhetően) hogy a gyújtásjelbe más is "belepofázott" ( valószínüleg az alu gyűrű alatt a vasmag túl nagy tö.eg, ez adott jelet) azaz nem csak az erre kialakított vasmag adott gyújtás impulzust, hanem más is. Hiába forgattam az alaplapot, a strpboszkóppal ellemőrzött gyújtás időpont nem változott.

 

Így valósznínüleg fordulatonként többet akart gyújtani, cssk nem volt elég energia hozzá, ezért hörhött. Nálam a megoldás az lett, hogy a lendkeréken a gyűrűt (a vasmaggal) addog forgattam, míg nem volt rosszkor gyújtás. Sajnos az okokat csak sejtem, de a motor jó lett! Két motorral is építettem ilyet, mindkettő működik. Még egy érdelesség, hogy itt nekem 90 ° ra vannak az eredeti tekercsek, (spécinalaplappal persze) és van, hogy fel kell kapcsolni a lámpát, hogy kiforogjon, ne legyen benn "tiltás" . Ezt a jelenséget is azzal próbálom magyarázni magamnak, hogy valami kósza indukció lehet. 

 

Persze ez mind az én ebay-kínai-lego gyújtásomnál volt, neked max annyi tanulság, hogy simán lehet, hogy a tirosztoros gyújtásod vacakol... ilyenkor jönne jól egy másik motor, felcserélni a torosztorokat, hogy a hiba marad, vagy vándorol.

Előzmény: sándor67 (52604)