IsKol Creative Commons License 2024.02.06 0 0 40478

 

  • A tavaszi lemosó permetezéshez tartósan fagypont feletti hőmérséklet, csapadék- és szélmentes időre van szükség. Az ideális az lenne ha akkor történne meg mikor a rügypikkelyek megnyílnak viszont vannak gombák (pl tafrina) amelyek már 4°C fölött képes szaporodni és a fertőzéshez 4-14°C elegendő (persze fogékony növényi részre is szükség van de addig is szaporodik) de általában a többi nem így "működik".
  • Nem árt ha tudja a gazda mi ellen szeretne védekezni/megelőzni és ezek szerint választja meg szereket. 

 

Szőlő:

Normál ültetvény állapot esetében (jól sikerült védekezni és/vagy nem volt nagy fertőzési nyomás) akkor elég a 4-6 leveles állapotban egy nagy adag kén (6-8 kg/ha) a lisztharmat ellen ami csökkenti az atka populációt is. (direkt termő esetén nem ként használ a gazda)

Előző évi nagy fertőzés vagy metszés utáni sebek fertőtlenítése esetén ajánlott a rezes lemosás (ami kiegészíthető olajos szerrel). A kén nem működik alacsony hőmérsékleten tehát nincs értelme használni.

Agroként (Neviként) használtam az utóbbi 3 évben mikor a rügypattanás után megjelent az első zöld levélcsúcs és így blokkolni tudtam az atkák elszaporodását illetve a lisztharmatot. (majd az említett 4-6 leveles  állapotban a nagy adag kén)

 

 

Alma:

Itt is inkább a réz+olaj ami elsődleges a varasodás, monilia, levéltetű, takácsatka stb. gyérítésére illetve a metszés okozta sebek fertőtlenítésére.

Lisztharmat ellen itt is csak akkor lehet hatékonyan beavatkozni mikor a rügypikkelyek megnyílnak.

 

Előzmény: szicsu1007 (40477)