innerimages Creative Commons License 2024.01.15 0 0 93887

Senki sem tiltja, hogy olyan tápot használj amilyet akarsz. Viszont a magam nevében mondva már szedtem szét csak úgy kíváncsiságból meg javítottam is már meg jó néhány tápegységet, ezért azt kristálytisztán tudom, hogy azért érdemes megbízható, jó minőségű tápot venni, mert emberi anatómiára átfordítva a tápegység a szív, a tápvonalak pedig a vérkörök: ha kihagy a szív és akadozik a vérellátás, az a többi szerv működésében is drasztikus hibákat okoz.

 

Nem írtad, hogy pontosan milyen tápod van, így csak általánosságban: egy gyenge minőségű táp is elvihet egy alacsony áramfelvételű gépet megbízhatónak tűnően sokáig, mert nem kap tőle igazi terhelést. Ha azonban megküldöd valami izmosabb CPU + VGA párossal akkor lehet, hogy a névleges terhelhetőségének már az 50-60%-ánál is elfekszik. Tipikus példa erre a Chieftec iArena sorozata, ami a hírnév aprópénzre váltása volt a részükről, mert a 700W-os modellt már egy GTX1080 is két vállra fektette.

 

Nagyon sok múlik egy minőségi tápon: a minőség nem csak azt jelenti, hogy ha esetleg kap egy hálózati feszültségtüskét és megadja magát, akkor semmit sem visz magával, hanem az üzem közbeni stabil feszültségeket is, amik a rá csatlakoztatott eszközök hosszú életét és megbízható működését biztosítják. Nem véletlenül született meg a tápegységek megbízhatósági listája.

 

Amikor nem indul egy gép, vagy leállításnál ahelyett, hogy leállna inkább újraindul, vagy általánosságban fagyogat, azoknak a hibajelenségeknek a 90%-a az elgyengült tápegységre vezethető vissza.

Előzmény: XNC (93885)