netuddd Creative Commons License 2023.12.13 -2 0 4674

"úgy tűnik, hogy a neandervölgyiek kihalásának elsődleges oka a Homo sapiens-szel való versengésben és kereszteződésben gyökerezik. A neandervölgyiek kipusztulásának rejtélye továbbra is fennáll, ami arra készteti a tudományos kutatást, hogy feltárják azokat a bonyolult dinamikákat, amelyek a modern ember támadásával szemben hirtelen hanyatlásukhoz vezettek"

https://hellomagyar.hu/2023/12/11/ezert-haltak-ki-rekordido-alatt-a-neandervolgyiek/ 

 

Én már ebben a topikban is leírtam ezt a folyamatot.

A neanderek pár tízezer évig egymás mellett éltek a HSS-ekkel. Majd történt valami a HSS-sel, ami a neanderek fölé emelte őket. Ez a valami a szövetségkötés képessége, ami szerintem megkülönbözteti az (ős)embert az állatoktól. 
Ehhez tudni kell, hogy mind a neanderek, mind a HSS-ek családi kötelékben éltek, mint területbirtokló csoportok (fivérek voltak egy családban, a lánytestvéreket meg elrabolták a szomszédok, így oldva meg az endogámia problémáját). A családok közt erőegyensúly volt, így alakult ki az egymásmellett élés időszaka. Ez bomlott meg akkor, amikor a HSS-ek az addig ellenséges szomszéd HSS csoporttal szövetslget alakítottak ki. Két szövetséges csoport már ki tudta szorítani a szövetséges nélküli neander csoportot.