barkasarja Creative Commons License 2023.12.06 0 0 15941

amugy vitez mihaly idejeben valoban egyesult erdely havazalfolddel es moldvaval 

 

Ez természetesen egy ordas román hazugság és tényleg nagyon „aranyos” dolog, amikor magyarok is beállnak a sorba, és lelkesen szajkózzák a durva, ótvaros román történelemhamisításokat!

Mindettől függetlenül, azért felhívnám a figyelmed arra, hogy Vitéz Mihály sohasem egyesítette Erdélyt a két oláh fejedelemséggel, mivel erre semmilyen bizonyíték nincs. Persze, ha te ismersz ilyet, akkor bemutathatnád.

 

Az egész román hazugságból annyi az igazság, hogy Mihály, átverve a székelyeket, akiknek megígérte a szabadságjogaik visszaállítását, és így maga mellé állítva őket, a sellenbergi csatában legyőzte Báthory András seregé. Ezután bevonult Gyulafehérvárra, ahol 1599. 11. 26-án fejedelemmé választották. Tehát Mihály valóban elfoglalta Erdélyt, de mivel – elsősorban az oláh származású - „katonáit” nem tudta féken tartani, így mindenaposak voltak a fosztogatások és kegyetlenkedések, amelyek természetesen siettették a bukását. És mégegyszer hangsólyoznám: semmi korabeli dokumentum és egyéb korabeli írásos emlék nem bizonyítja, hogy Mihály nemzeti alapon politizált volna, azaz kikiáltotta volna pl. a „három Román ország” (mint azt a román történelemhamisítás állítja) egyesülését....😊    

Előzmény: baratom! (15918)