Ka Pál Creative Commons License 2023.11.26 -1 2 10019

+1 szavazat a Pelion-félszigetre ha elvitte a víz az idén, ha nem. Konkrét javaslat: Paltsi. Van egy kis szálloda, de néhány apartman, magánszállás is, meg két vendéglő. Kb. ez az egész. Ha ez az infrastruktúra még mindig sok, kis autókázással el lehet jutni Melani öbölbe, ahol azután végképp semmi. Előbbi kavicsos öböl, utóbbi homokos.

Bolt legközelebb Argalastiban van...

 

A félsziget tagoltabb, keleti partja tele van szelídgesztenye fákkal, engem emiatt és a nagy szintkülönbségek miatt emlékeztetett kissé Korzikára.

 

Mondjuk elő-, vagy utószezonban mennék inkább, a balkáni határok sokat levesznek az élményből, már aki érzékeny erre. Jómagam nehezen viselem az értelmetlennek tűnő várakozást, zsúfoltságot a határokon, a tipródást az utakon.

Magam számára úgy fogalmaztam meg: Görögországba elő-, utószezonban érdemes csak menni, amikor a közelebbi tengerpartokon még, vagy már nincs elég meleg, mert a legalább 14-15 órás út jelentős visszatartó erő.

 

Az előbbiekben javasolt heringfalvákért szerintem kár ennyit törődni saját autóval, oda bármelyik utazási irodával is eljutsz, ha napernyő erdőből szereted nézni a tengert. Mint említetted volt, az nem a te asztalod, ahogyan az enyém sem...

 

Az idén október végén volt szerencsém néhány napot tölteni Vrachos Beach-en (Prévezától északra kb. 50 km-re). Utolsóként hagytuk el a süllyedő szezont, de nyáron -minden egyéb kedvező adottsága ellenére, a szállodák számából ítélve- túlzsúfolt lehet ez a homokos part is. Néhány kilométerenként további homokos öblök sorakoznak a parton, lehet válogatni.  A környéken viszont sok érdekes, ókori látnivaló is van...

 

November elején viszont még lejjebb kellet vonulni a melegért, mint a vadludaknak, mert hűlt az idő. Így keveredtem végül is Tyrosba. Magában a faluban nincs igazán jól fürödhető strand: a házak előtt vezető út és a tenger közé, csak néhány méter széles kavicsos part szorult. A környéken viszont több kavicsos öböl is található, a kedvencem a Pera alatti kavicsos part volt, ahol senki nem volt rajtunk kívül. Persze megint az utószezon, a Tyroshoz tartozó Tigani öbölben is 10-en voltunk vasárnap...

Ha idáig elvetődsz mindenképp javasolt Leonidioba elmenni (már csak azért is, mert itt van a legközelebbi "nagy" élelmiszer bolt), maga a városka is megér egy sétát, s ha nem is vagytok sziklafal mászók, akkor is érdemes legalább autóval körbejárni a település körül a völgyet. Az északi fal tetejére autóval is fel lehet menni, a Monastery of Sintza at Arcadia is megér egy misét, de a déli sziklára is érdemes esetleg felautózni egy-két panoráma fotóért.

Ha már idáig levergődsz, odafelé, vagy visszafelé nem szabad kihagyni Mükéné romjait és az epidaurusi ókori színházat, Acrocorinthoszt (Acrocorinth), magyar építőmérnökök részvételével megépült Korinthoszi csatornát.

 

Előzmény: kesztió (10013)