feketefelho Creative Commons License 2023.11.25 -1 0 10015

Görögország északi részén elég sokfelé található homokos strand (délebbre már inkább a kavicsos, sziklás part a jellemzőbb).

Nekem személyes tapasztalataim a következő helyekről vannak:

- Paralia (Katerini) - homokos part, lassan mélyülő vízzel. Tömeg (olyan, mint a Dagály), a vízben, parton időnként sok a kisodródott fű. Napolajat nem kell vinni, épp elég - másokról leoldódó olaj - tapad az ember bőrére a vízben (ilyen mocskos vizet máshol még nem láttam - ja, mégis .. a Balatonban). Beach bárok, faluban éttermek, üzletek sokasága. Mini vidámpark, disco, ... ez a hely egy igazi élménykombinát.

- Olympic Beach (régen jó volt, most már nagy a tömeg, mini Paralia), egyébként homokos a part, időnként sok, kisodródott tengeri fűvel. Beach bárok tömkelege, a faluban üzletek, éttermek (elég sok), és elég sok supermarket is van. (Régen, több éven keresztül ide jártunk nyaralni.)

- Platamonas - itt már inkább kavicsos a part és viszonylag gyorsan mélyül a víz. (Fű, olaj a vízben itt is van. Éttermek, üzletek szintén. Mivel a falu a partig nyúlik, így az utcai éttermek egyben a beach bárok is.) 

- Alyki - sekély vízű, homokos part, nagyon sok és a parthoz közeli tengeri fűvel .... emiatt úszni nem igazán jó. Néhány szálloda, pár étterem, csendes, nomádhoz közeli kategória. A közelben - a kikötő túloldalán - vannak a sólepárló medencéi, ahol iszapfürdőzni, lebegni lehet (Holt-tenger), sóhegyet fényképezni és flamingókat nézegetni. Itt is van egy strand, egy kantin meg egy csomó ember. Ez már nem csendes.

- Makrigialos - pici falu az olümposzi riviéra északi részén. Annyira kicsi, hogy igazi tengerpartja sincs (5-10 méteres sáv), emiatt a közeli öblökbe jártunk pihenni, strandolni. pl. T-Ammos és Robinsonas Beach (ezek már sokkal jobbak, de nomádnak nem mondanám egyiket sem).

A fenti helyekre nem mennék.

Kalyvia Varikou - ide jártunk (Stolos Camping) több, mint 10 évig. Kempingek vannak a faluban lakókocsikkal, bungalókkal és néhány ház. A Stolos nagy előnye, hogy közel van a homokos parthoz, a víz itt is lassan mélyül (tengeri fű itt is akad persze). A kempingekbe többnyire görögök járnak, ennek minden előnyével, és hátrányával. A faluban van pár étterem, de szerintem jobban jár az ember, ha bemegy Katerinibe, vagy átszalad Paraliára valamelyik étterembe. A part itt a nomád kategóriába tartozik, de itt is van néhány beach bár (nem zavaró). Délután megérkeznek a közelben lakó helyi erők, akkor kicsit többen lesznek a parton, de még ez is az elmegy kategória (ha nem tetszik, arrébb mész 50-100 méterrel, ahol már alig van ember). Szerettünk ide járni ... sajnos családi okokból ez már nem fog összejönni többet. A Stolosba foglalni Bookingon, vagy e-mailben lehet (elég felkapott hely lett). Ezt jó szívvel ajánlom.

- Sarti - idén itt voltunk, nagyon hasonlít Paraliához, de könnyen lehet kisebb öblöket találni, ahol már kisebb a népsűrűség. Homokos part, a futballpályától (kb. a falu közepén van) délre lassan mélyülő tenger. Tiszta víz, fűvel nem találkoztunk. Nagyon sok étterem és üzlet található itt is. A közelben van a Narancspart, Karydi Beach, Platania, .... és még nagyon sok más öböl, több-kevesebb homokkal. Nomadizmus nyáron nehezen megoldható, mert minden kis öbölbe települt már egy beach bár. (Talán Szíkia kivétel, de ott meg a falu lepukkant eléggé.)

Chalkidikin egyébként nagyon sok kicsi, vagy nagyobb öböl van, ahol jól el lehet tölteni a nyaralást, de nekünk ott igazán elhagyatott partot nem sikerült találni (pedig voltunk nehezebben megközelíthető, eldugottnak gondolt partszakaszon is).

Két éve mentünk egy nagyobb kört is az országban, délen is vannak nagyon jó helyek, de azok már az "egyseggellevezetek" távon túl vannak.

Előzmény: kesztió (10011)