John Howard Creative Commons License 2023.11.16 0 0 6253

"...a Gerry Anderson krealta UFO. (Az 1969/70-ben keszult 26 reszes angol sorozat elozmenye az Utazas a Nap tulso oldalara film, es kovetkezmenye az Alfa Holdbazis [Space 1999] - ami amugy szerves folyatasnak indult UFO 1999 neven.) ...

 

...Hat, ha mar egy sorozatot nem folytatnak, vizualitasa miatt..."

 

Azért nem lebecsülendőek Gerry és Sylvia Anderson filmjei sem vizualitásban, más tekintetben sem. Kezdve a "supermarionation" filmjeiktől, a Space:1999-ig bezárólag. Megvalósításukban (és modell-trükkökben) messze megelőzte mindegyik a korát. Már a "bábfilmes" korszakukban olyan "járműveket" mutattak be, amelyek _elvileg_ létezhetnének*. Az UFO tulajdonképpen (az) egy(ik) átmeneti állapot volt a (z animációs) Thunderbirds és a (z élőszereplős) Space:1999 között. Szerintem nagyon ötletesek a "járművek", a trükkök, nagyon odafigyeltek arra, hogy a mozgásuk és pl. a hajtóművek hatásának (tolóerő, füst, stb.) a megjelenítése hihető legyen. (Kedvencem az Eagle fel- és leszállása - talán csak a Cameron-féle Aliens (a második rész) leszállóegysége übereli nálam; persze sokat hozzátesznek a hangok is.)

 

* Ellentétben pl. az Orionnal - tudom, mily "sértés" ezt pont itt kimondani, az Oriont (de bármelyik más, akkoriban "készült" "űrhajóra" igaz lehet ez) a megjelenített formájában nem igazán tudom működőképesnek elképzelni -, a Space:1999 Eagle járműve viszont még a mai szemmel is működőképesnek tűnik. Persze arra, amire "tervezték": alacsony gravitációjú égitestek fölötti repülésre és anyag/utasszállításra; nem pedig bolygóközi, hosszabb távú manőverekre.

Előzmény: Eolomea21 (6252)