Bennem azért csillant fel a remény , mert a hgyalu a legolcsóbban kivitelezhető munkadarabok cél gépe, ezt már tudtam 25 éve is mikor idős mérnök haverommal gyártattam csúszkákat kúpcsapágyazott tengelyeket stb.
Neki komoly gépparkja volt , viszont akkoriban nem foglalkoztam ( sajnos ) ilyesmivel , csak gyártsa le a kellő alkatrészeket- készülékeket és én összeraktam magamnak.
És emiatt is gondoltam 1 ilyen kis gyalugéppel lehetne- most már körvonalazódott bennem , hogy mégsem sík és térgöbe mesterdarabokat amiről lehetne fából is akár precíz formákat gyártani, mintha 1 elektromos vezérlés nélküli "cnc "lenne.
Korábban már készítettem magamnak dupla karos másoló marógépet fához ( ami bebizonyította, hogy alkalmas térbeli fém mintadarabokhoz is kis méretben ) , de ő csak kézzel vezérelhető 3d-ban.
Innen az alapgondolat
Érdekes a fúziód kérdés, hogy marógépen lehet-e olyasmiket kivitelezni mint hgyalun a marószerszámból fakadóan.
Van 1 geometrikus tokmányom amit 1 éve készítettem a haverom műhelyében, ami miatt neheztelt is rám, ugyanis tervezéssel méretezéssel kivitelezéssel eggyütt cirka 175 munkaóra volt kompletten.
A tokmány és a fő orsó közé lehet beiktatni és 1-10 arányszám között lehet váltani fogaskerekekkel az áttételt
Így kb. 2 200 000 a variációk száma az elkészíthető mintákból, akár térben is.
200mm átmérőjű és az kifelé állítható excentritása kb 50mm a középhelyzetből
Geometric chuck néven rá tudsz keresni hasonlókra, az enyém teljesen acél és kerámia felületkezelést kapott, hogy még véletlenül se rozsdásodjon.