The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2023.10.29 0 1 40372

A poloska nem egyszerűen polifág kártevő, hanem szuperpolifág.

Gyakorlatilag bármilyen növényen megél. Kis túlzással a gyomokon is. Amíg nincs gyümölcs, addig a levelek nedveit szívogatja.

Őszintén szólva emiatt az elképesztő alkalmazkodóképesség miatt kételkedem, hogy bármilyen növényi olaj, vagy aroma elriasztaná.

Ha mégis van valamilyen poloskára nézve kellemetlen hatása a korábbi hozzászólásokban leírt olajoknak, az az általános igazság lehet, mely szerint ezek a rovarok légzését bénítják vagy korlátozzák, ehhez azonban szinte úsznia kellene benne. Ez meg szinte lemosást feltételez teljes lombozatban, ami igazából kivitelezhetetlen.

 

Ilyenkor sokkal hatásosabb szerintem valamilyen rövid ÉVI-vel rendelkező piretroid használata gyümölcs érése előtt kétszer egy hetes különbséggel. A legnagyobb kárt nem a kifejlett repülő imágók okozzák, hanem a köztes fejlődési alakjai és nem a zöld részek szívogatásával, hanem már az éretlen gyümölcs károsításával. Ezek egyedszámát egy ilyen blokkal jelentősen lehet csökkenteni.

 

A poloska gyümölcskártétele azért katasztrofális, mert szívó szájszerve van, amivel először egy enzimet pumpál a gyümölcs héja alá és az feloldja a növényi szövetet. Ezt a koktélt szívja vissza a poloska. A foltok a gyümölcsön az ilyen poloska-nyálas enzim bontott szövetek, amik sem küllemre, sem ízre nem nyerők.

 

Én idén nem védekeztem külön növényvédelemmel a poloskák ellen. Ennek ellenére úgy tapasztalom, vagy vélem, hogy az elmúlt két évhez képest kevesebben vannak a kertemben. Nálam akkor nem az olaj hatott, hanem mert csúnyán néztem rájuk! :-)

Előzmény: zoli1437 (40371)