Törölt nick Creative Commons License 2000.04.27 0 0 27
Kedves Otouto!

Tövisalja gomba - Nagy döggomba különbségekkel kapcsolatban igen nagy tudású mikológus barátom és tanitóm a következő instrukcióval látott el.

- Valóban, a két gombát össze lehet keverni, hiszen a Tövisalja gomba (Entoloma clypeatum) a döggombák családjába tartozik. Azonban vedd figyelembe, hogy a Tövisalja gomba leginkább az egybibés galagonya vagy a kökény alatt nő. Első esetben - a galagonya alatt - boszorkánykörben, második esetben - a kökény alatt - pedig összevissza. De mindkét esetben csoportosan, mig a jelzett döggomba elszórtan, egyedileg. Határozást és a felismerést a Tövisalja gomba tekikntetében nagy mértékben megkönnyiti az az egyszerű határozójegy, mely szerint a Tövisalja gomba kalapjának a széle még öregkorában is; egy kicsit behajlik.

Barátomat a határozókönyvben ellenőriztem és valóban; sem a Nagy döggombának (Entoloma sinuatum), sem a Zöldesszürke döggombának (Entoloma rhodopolium) kalapszéle nem hajlik be, a Tövisalja gombáé viszont igen!
A rendelkezésemre álló szakkönyvek erről az egyszerű, de nagyon fontos határozást könnyitő körülményről sajnálatos módon elfeledkeznek vagy nem elégséges módon emelik ki.

Miután legutóbb egy kicsit elkanyorodtál a témától megjegyzem, hogy ez nem baj. Gombászokkal (talán szabad egy csöppet idesorolnom jómagamat is) ez gyakran megesik. Egyáltalán nem szokatlan, hogy aki a gombát szereti, az természetet is szereti (fák, virágok, kövek, csillagok, folyók, halak -pfuj naiv dolgok), helyét a természetben meglátja, önmaga kapcsolatát a természettel és az univerzummal felfedezi (ha tetszik: "keleti filozófia").

Idealizmusunk és naivitásunk nem szégyen csak egy cimke amit magunkra ragasztunk.

Virágokat és fákat nagyon szeretek határozni, ám nem nagyon ismerem őket. Az elmúlt néhány napban a következő gazokat találtam lakóhelyemen; olajrepce, útszéli zsázsa, ernyős sárma, bókoló sárma, fürtös gyöngyike, közönséges aggófű, természetesen útifű, gyermekláncfű, pásztortáska, bürök stb.. Ez egyébként már-már a betegség kategóriáját súrolja, hiszen az ember úgy megy az utcán és a mezőn, hogy állandóan azt vizslatja, hogy ott milyen virág, fa, gomba van, azokat ismeri-e, vagy ha ismeri akkor is hazaviszi határozni, és késő estig azokat nézi otthon a családjával (beoltottam őket is) és még horribile dictu még a televiziót is elfelejti bekapcsolni. Szóval ez egy ilyen agyament hobbi.

Kopáncsi

Előzmény: otouto (25)