Popenka Creative Commons License 2023.10.18 0 0 3987

"csak az a sok motoros ne lenne az utakon"

 

"Holló Henrik, Parádsasvár polgármestere arról beszélt az eset kapcsán portálunknak, hogy 15-20 éve harcolnak Parád és Bodony községekkel vállvetve a motorosok száguldozása ellen. Sajnos a mai napig nem született megnyugtató megoldás az áldatlan helyzet megszüntetésére." (2022)

https://www.heol.hu/helyi-kozelet/2022/08/eppen-paradsasvaron-udult-a-motorosok-utkozese-soran-mult-csutortokon-elhunyt-vetlen-vezeto

 

Az itt élőknek a zajterhelés a probléma. Egyrészt kézzel fogható anyagi kár éri az üdülő tulajdonosokat, az elhíresült motorverseny pálya (24-es főút) miatt. Sasváron a házak egyharmada kiadó, csendes, családi üdülésre.

Hétvégén rosszabb a helyzet, mint hétköznap Pesten a körúton.

Litkai Gergely legutóbb a Hungaroring zajához hasonlította és nem téved. Most talán ők is beszállnak a megoldás keresésbe.

 

A hegyek között messzire terjed a hang. Én tudom, ismerem azokat a légvonalban is sok-sok kilométerre lévő gombász helyeket, ahol még mindig hallatszik az őrült motoros zaja az erdőben, mikor ráhúzza a gázt kanyarból kifelé. Szívesen csinálnék hiteles zajmérést, de nekem nincs hozzá technikám. Igen meglepő lenne látni egy térképen, hová hallatszik el egy ilyen motorhang. Egyetlen versenyző motoré is.

 

Bár szerintem messzire ér fölfelé ezeknek a motorosoknak a keze/nyelve. (pár éve az egyik halott a sasvári kanyarban, szolgálaton kívüli rendőr volt motorral)

Előzmény: homerx (3985)