Eolomea21 Creative Commons License 2023.10.13 -1 3 6251

Latva hasonlo sorozatok sorsat, [most mar] nem igazan orulnek egy Orion "folytatasnak". Az Orion szamomra az, amiben az eredeti szereplok jatszanak, es eredeti alkotok keszitettek - amit ugyebar nem lehet mar reprodukalni. Szoval nem szeretnem, ha az Orion is "franchise"-za valna, es csak a neveben "folytatotna".

 

En inkabb a meglevo "anyagot" igyekszem javitani, teljesebbe tenni. Itt van peldaul az 5. resz [Harc a Napert] francia valtozata, ahol a kromai szereploket [noket] francia szinesznok jatszottak, Ezeket a jeleneteket ugyebar meg egyszer felvettek, es az erintett [nemet] kedvenceinknek meg egyszer el kellet jatszani a szerepuket. Ennek az "alternativ" epizodnak - mivel az Orion vegtere is egy nemet-francia kooprodukcios vallalkozas volt - ugyanolyan letjogosultsaga van, mint a nemet valtozatnak.

 

A szoveg is elter nehol a nemet valtozattol - leginkabb ott, ahol a kromai kastelyban a fogadasra (es egy csesze kavara) varakozo McLane [egyenisegehez passzoloan] cseveg a kromai novel - mig a nemetben hallgat, mint a csuka.

 

Sajnos, eleg korulmenyes magyar feliratot/hangot adni a francia szinkron ala/helyett, de majd megprobalom (egyszer mar megpkisereltem, de beletort a bicskam). Legjobb lenne a hangot kicserelni. Igaz, a plusz francia szoveg megmaradna, de ez igy lehet akar "autentikus" is - mondjuk azt, hogy amikor a kromai tarsadalom kialakult (vagyis leszakadt a folditol), vagy 500 evvel korabban, akkor meg nem volt a Foldon vilagnyelv, es a kromaiak a sajat nyelvuket hasznaljak. es McLane, udvariassagbol is ezen a nyelven beszel eloszor ;)

 

Mivel ez az epizod a kedvencem [utopia az utopiaban!], majd egyszer, talan, nekiallok kiszinezni a kromai jeleneteket (a la Oz a csodak csodaja). Addig is itt van egy [feltehetoleg nemet] rajongoi kompjuteres kiszinezese az epizodnak - a hasznalt algoritmus messze nem sikeres (nylivan emberi keznek is bele kellet volna nyulni), de pont a kroman jatszodo jelenetek adnak egy kis izelitot. A tobbi epizod is hasonloan "ki lett szinezve".

 

https://www.youtube.com/watch?v=zwhZAhftx8w&list=PLS9Ru4AKlvCtYrPvA7oMEmvhqRAgUnfhX&index=6

 

Amugy szerintem a teljes kiszinezes nemcsak felesleges, hanem rontana is a filmen; ugyanis a sorozat fekete-feherre lett [nagyon otletesen] kepileg megkomponalva. Igy a szinek, altalaban, inkabb elvennenek, mint hozzaadnak a latvanyhoz - kulonosen a foldi targyalotermek, irodak eseteben. Az emlitett 5. epizod kromai jelenetek viszont valoban jol mutatnanak szinezesben, ami igy kihangsulyozna Kroma kulonleges, termeszetes szepseget es idillikus, bekes vilagat. (Mondjuk meg a Kaszino es kornyeke sem mutatna rosszul szinesben :)

Előzmény: roszner (6242)