Törölt nick Creative Commons License 2000.04.26 0 0 23
Kedves Psilon2!

Határozáshoz az interneten magyar nyelvű levező listát nem ismerek, igazán jó webhelyet sem.
Ha nem tévedek Otouto is ebből a meggondolásból indította ezt a topicot, be is szoktunk ragadni vele olykor hetekre is, az érdeklődés hiánya miatt. Aggodalomra azért semmi ok, rengeteg kiváló gombászt ismerek, csak nem nagyon használják még az internetet.
Könyvekkel kapcsolatban kezdetben én leginkább az Albert-Locsmándi-Vasas: Ismerjük fel a gombákat! I-II. könyveket ajánlom, annak különösen az I. kötetét. Ez a könyv a hivatalos "gombaismerői tanfolyamok anyaga" is. Én a könyveim ellenére a határozásban igen gyakran elbizonytalanodom, ilyenkor mindig tapasztaltabb barátaim véleményét kikérem. Bizonyára vannak ilyen emberek környzetedben is, kisebb-nagyobb kérdezősködéssel bizonyára előbb-utóbb rájuk bukkansz. Ha másként nem megy, akkor piaci gombavizsgálót kellene keresni, ő majd útbaigazít. Szigorú szabályként javaslom, hogy ha el akarod fogyasztani az általad begyűjtött gombát, azt mindig nézesd meg gombavizsgálóval! Gombamérgezés ugyanis majdnem mindig azokkal az emerekkel fordul elő, akik már ismerni vélik a gombákat.
Igaz nem ismerem, tapasztaltabb barátaim javasoltak egy cseh könyvet a gombákról, amelyet a Magyar Könyvklub adott ki. Elmondásuk szerint itt nagyon szép képek találhatóak, ezek nagyon hasznosak a határozást illetően.
Személyes véleményként megjegyzem, hogy én még olyan könyvet nem láttam, amellyel maradéktalanul elégedett lennék, a gombák az életben valamiért mindig mások egy kicsit, mint a róluk készült fotó, vagy rajz.
Kossuth Kiadónak van egy CD kiadványa a gombákról, ezt megvételre nem javaslom, sem a képek, sem a határozó leírások, sőt a renszdertan sem jó, nem átgondolt, bár a CD eléggé szépre, dizájnosra sikerült.
Határozáshoz a gombaismeret mellett nagyon jól jön egy kis faismeret (pl. tölgy, kőris, nyár stb.), egy kis tudás a bokrokról (bodza, galagonya, som, csipkebogyó stb.), virágokról is, hiszen nagyon sokszor a gombák fellelhetősége valamilyen növényhez (is) kapcsolódik. Fák, virágok tárgykörben igen jó határozó könyvek vannak forgalomban.
Nagyon hasznos, ha lakóhelyedről valamilyen talajtani térképet is előbánáyszol, hiszen vannak olyan gombák, amelyek pl. kifejezetten a meszes talajt szeretik. Ez nagyon sokat tud segíteni.
A gombafonalak és a temőtestek tanulmányozására igen jól jön egy kézinagyító (8X, 10X-szeres), később a spórák tanulmányozására (sokszor csak így lehet biztonsággal azonosítani), pedig egy kisebb mikroszkóp (legalább 300X, 500X legyen, de ebben egészen nem vagyok biztos) is. A mikroszkóppal a spóraképeket lehet gyönyörűen látni, témakörben nekem nincsenek tapasztalataim. Ha már itt tartunk muszáj, hogy egy kicsit a kérdésedtől elkanyarodjak és megemlítsem, hogy a szemmel nem látható, mikrogombák világa csodálatosan szép és gazdag, kár, hogy kevesen ismerik.
Hirtelen ennyi jut eszembe, remélem tudtam valamit segíteni. Ha megírnád, hogy hol laksz, talán tudnék segíteni, kivel lépjél kapcsolatba gombaügyben, de biztosat azért nem ígérhetek.

Kopáncsi

Előzmény: Psilon2 (21)