donbig Creative Commons License 2023.08.27 0 0 1890

Üdv!

Sok tapasztalatom nincs, még a maszkos - covidos időszakban szántam rá magam, hogy elmenjek magán fül-orr gégész szakorvoshoz. Tudtam, hogy rossszul hallok, egyre hangosabbra kellett állítanom a tévét, a kollégák is jelezték, hogy süket vagyok.

Az első rossz tapasztalat itt volt, kb. 10 perc vizsgálat után kaptam egy papírt, hogy menjek halláscentrumba. Pedig ennél sokkal többet szerettem volna tudni, de hiába kérdeztem vissza többször is, csak motyogást hallottam a maszk alól. Könyörgöm, ha valaki hallásprobléma miatt megy oda...

Halláscentrumban vizsgálat, rendelés - Phonak Virto -, próbahordás 15 napig. Szerintem ez nagyon rövid idő a döntéshez. Akkor úgy éreztem jobb a helyzet, aztán hamar észrevettem, hogy ugyanúgy visszakérdezek mint régebben, ugyanúgy bólogatok akkor is, ha egy szót sem értek.Túl élesek lettek a hangok, karcosnak érzem. Már azt mondják, ugyanolyan süket vagyok. Egy alkalommal visszamentem állíttatni, most újra készülök, szeretnék újra hallásvizsgálatot is kérni, ki is fizetem, de ez így tarthatatlan. A hangokat felerősíti - sajnos a zajokat is, pedig elvileg hiper-szuper zajszűrős- de a beszédértésem katasztrófa. Kész vagyok új készüléket is rendelni TB támogatás nélkül is,  inkább többször kifizetem a próbahordás díját, de alaposabb leszek. 

Nagyon leromlik sajnos az ember életminősége. Nem tudok normálisan kommunikálni hétköznapi élethelyzetekben, csak bárgyún bólogatni és menekülni a társalgások elől. Színázban sem működött igazán, pedig ott kevés háttérzaj volt. 

Szűrő nekem is eldugul néha, szerencsére tudom cserélni. Egyszer egy németországi hegyi kiránduláson bent volt a fülemben. Utána kb. fél óráig szinte teljesen süket voltam, eléggé megijedtem.

 

Előzmény: ny73 (1889)