Örni1111 Creative Commons License 2023.07.30 0 0 43246

Üdv!

Hátha valaki tudja a megoldást.

Apróért vettem egy egészen nagy (98 mm átmérőjű, kb 500 mm fókusz) légréses akromátot, szerintem valamiféle régi binokliból volt bontva. Amolyan üstökösvadász utazótávcsőnek szántam, viszont kicsit kiábrándított. Nem számítottam rá alapból sem, hogy túl nagy nagyításokra alkalmas lesz, de azért egy 25 mm-es oklival (ez a minimális értelmezhető nagyítás!) elvártam volna, hogy tiszta, éles képet adjon. 
Ezzel szemben durva asztigmatizmust érzékeltem, kiterjedt objektumok még jók voltak (kromatikus ab.-t nem érzékeltem), de a pontszerű fényforrások iszonyatosan kómásak voltak, akárhogyan is próbáltam fókuszálni. Valaki tapasztalt már ilyet, tudja mi a megoldás? 
Azt nem akarom elhinni, hogy ekkora méretben legyártanak egy ócska lencsét... Arra tudok gondolni, hogy vagy rosszul van összeszerelve, vagy valami speciális korrekciós okulár kellene hozzá. 
Pár kép az objektívről és a képéről 15 mm-es okulárral (élőben nem ilyen pocsék a kép azért, csak kézből nehezen fotóztam bele, azért talán látszik a lényeg). Nem tűnik sérültnek semmi, a lencsét fixek, nem mozognak. 

 

https://drive.google.com/drive/folders/1HD35lLhd6IPaNQ-4aNyWKV7Hyl3RXCx5