cucu Creative Commons License 2023.05.21 0 0 9471

Azért írtam azt, hogy borotvaélen táncolnak, mert ez a legnehezebb része a mentésnek. A Konstantin-kereszt ágai is arra utalnak, amik a mentés lépéseihez tartoznak. Ez az egyik -az első- az észlelés! Észlelni kell, ha valaki segítségre szorul. Ez lehet akár részeg, vagy annak tűnő ember is. A részegség vagy annak látszata nem lehet kizáró ok a mentésben, mert lehetnek más, egyéb bajok is annál az embernél. Ez is egy nagyon nehéz kérdés, mert nehéz eldönteni, mi tévők legyünk: hívjunk-e segítséget, vagy bízzuk az időre, hogy majd kijózanodik. Vagy éppen megfullad, vagy leáll a szíve... Nem tudhatjuk előre. Ezért mindig objektíven kell megítélni a segítségnyújtást, nem szabad elfogultan megítélni, ha igazán segíteni akarunk rajta. Ez alapelv a mentésnél. Én legalább is így gondolom. 

 

Úgyhogy a mentésirányítókon nagyon nagy teher van. Fél perc alatt dönteniük kell egy bejelentésnél, hogy milyen problémával állnak szemben. Sokszor a bejelentő sem tudja jól elmondani a bajt. Persze, egy közlekedési balesetnél nem kérdés, úgymint gázolt a metró, villamos, stb. szóval ez egyértelműen azonnalos intézkedést jelent. Vagy amikor odahaza láncfűrésszel megvágja magát, vagy leesik a magasból. De a többi, belgyógyászati jellegű esetek nem annyira egyértelműek. Ezért kell szakképzet egészségügyinek lenni annak aki a hívást fogadja.

 

Nem a múlt század végi mentést kell visszahozni, amikor szinte csak közúti balesethez voltak hajlandók kijönni, lakásban lévő bajba jutotthoz csak ha vér folyt. De ezt a sok sallangot, amit a mentők nyakába akasztottak az utóbbi jó pár évben, ezt meg kell szüntetni és csak a mentésre koncentrálni. Ehhez -úgy gondolom- növelni kell a mentőautók számát, (tehát a kisebb szintű mentőegységeket) amelyek gyorsan kiérnek (ha úgy tetszik mint egy felderítők) a kétséges esetekhez. Nevezhetjük őket orvosi ügyeletnek is, a lényeg, hogy ne egy óra múlva jöjjenek, hanem ugyan olyan gyorsan, mint azonnalos esethez.

 

De ehhez megint csak -mint mindenhez- kormányzati szándék szükséges. De ez már nem ennek a topicnak a része...

Előzmény: _Nyuszi (9470)