cucu Creative Commons License 2023.05.20 0 0 9469

https://index.hu/belfold/2023/05/18/konkretan-ronai-egonnal-gyorfi-pal-omsz-mentok-galvolgyi-janos/

 

https://www.atv.hu/belfold/20230519/galvolgyi-ugy-kitalalt-egy-mentos-ezert-tortenhetett-meg-a-baj

 

 

Szerény véleményem szerint a lehető legrosszabb az, amikor nem várjuk meg a mentőt. Ezzel árthatunk a legtöbbet a betegnek. 

A szakszerűtlen szállítással nagyobb veszélybe sodorjuk, mint amiben van. Nem szólva arról, hogy nem tudhatjuk, melyik intézménybe vigyük, hol tudják ellátni. Ez is a mentők kompetenciája. Jobb rájuk bízni. 

Szerencsére most nem történt tragédia, de akár lehetett volna az is úgy a késlekedésből, mint az önkényes szállításból adódóan.

 

Ugyanakkor azt is olvastam, hogy másik intézménybe kellett átszállítani a beteget. Szóval érdemes ezt a feladatot a mentőkre bízni.

Náluk van az információ, ők tudnak helyes döntést hozni. Viszont rendszerszintű hibával ők sem tudnak mit kezdeni, de ezért nem őket kell hibáztatni. Értik a dolgukat, de a rendszernek sajnos vannak korlátai.

 

A betegnek mielőbbi felépülést kívánok.

 

-----------

 

A mentőkről le kell venni egy rakás plusz feladatot, amit az utóbbi években rájuk taksáltak. Különben veszélybe kerül, vagy már került is az akut életveszélyes állapotok ellátása. Mint a nevükben is benne van, ők a hirtelen előálló egészségügyi problémák kezelésére vannak. Minden másra ott kell lennie egy ugyancsak jól szervezet orvosi ügyeletnek...

Úgy gondolom, a mentők borotvaélen táncolnak, hogy ne hagyjanak senkit sem ellátatlanul, de viszont egy hőemelkedéshez vagy gyakori tüsszentéshez nem lehet azonnal mentőorvost küldeni, bármennyire is szeretnénk a hozzánk tartozónkat a legjobb ellátásban tudni.