vörösvári Creative Commons License 2023.05.16 0 1 4648

https://ng.24.hu/kultura/2023/05/15/300-ezer-evesek-nemetorszag-legosibb-emberi-labnyomai/?fbclid=IwAR1zq5GkE3747BXNmrNBNrf4K0Uj-_JT64Jl7nd5befZQE8XQtDtxAfg_5Q

 

Flavio Altamura, a Tübingeni Egyetem munkatársa és kollégái friss tanulmányukban Németország legkorábbi emberi lábnyomait ismertetik – olvasható a Phys.org-on megjelent közleményben. A nyomokat Schöningennél találták meg, a helyi őskőkori lelőhely mintegy 300 ezer éves. A maradványok a Homo heidelbergensistől származhatnak, az emberi nyomok mellett állatiakat is feltártak a környéken.

A helyszínen egykor egy nyír- és fenyőerdő, valamint egy tó feküdt, az állatok és emberek ennek iszapos partján gyűltek össze. „Ezek a nyomok a rétegtani, régészeti, paleontológiai és paleobotanikai elemzésekből származó információkkal együtt betekintést nyújtanak a paleokörnyezetbe és az egykor ezen a területen élt emlősök összetételébe” – mondta Altamura, hozzátéve, hogy három nyomsort emberek, feltételezhetően a Homo heidelbergensis hagyott hátra.

A nyomok közül kettő fiatal emberektől származhat, úgy tűnik, nem férfi vadászok, hanem egy család nyomaira bukkantak. Az évszaktól függően a tó körül különböző táplálékok, így gyümölcsök, hajtások vagy gombák lehettek elérhetőek. Az új eredmények megerősítik azt a korábbi feltételezést, hogy a Homo heidelbergensis sekély vizű tavak és folyók partján élt.