nagypapi Creative Commons License 2023.05.12 -2 1 76488

Nem tudom, de ez azért elég visszás számomra. Kiágazik Mánynál egy ugyanolyan jelzésképpel, már ez elég furcsa. Jó lett volna valahogy megkülönböztetni, főleg ha már nem is Szt. Jakab út, hanem 'Via', bár ez is elég ellentmondásos, a cikkben is.

Vajon kivel lett ez egyeztetve (útvonal, festés)? Elég kaotikusnak tűnik, pl. Vászolynál a Camino Benedictus keresztezés.

 

Az elmúlt 1 évben eléggé képbe kerültem a magyarországi caminókkal, végigjártam a Hungarót Wolfsthalig és a Benedictust is Tihanytól Lébényig, összességében nagyon pozitív volt a tapasztalatom. Nem mondom, hogy nem lehetne jobbá tenni, fejleszteni, népszerűsíteni, de nekem éppen az (is) tetszett benne, hogy nem "kéktúrásodott el", nem találkozott az ember léptem nyomon zarándokokkal (igaz, mivel mindenki egy irányba megy, erre alapból jóval kisebb az esély). 

De azért össze sem lehet hasonlítani az ibériai utakkal (volt szerencsém télen egy Porto-Santiago-Fisterrát zarándokolni). Ott tényleg minden erre épül, még az útvonaltól kilométerre eső szállodának is van külön zarándokos pecsétje, de lehet, hogy az ottani emberek mentalitása miatt is éreztem különlegesnek. Lébényben még egy jelvényt vagy kitűzőt sem láttam, amit meg lehetett volna vásárolni. Az oklevélen meg az sincs rajta, melyik utat jártam végig (két ugyanolyat kaptam).

Előzmény: jzp2107 (76487)