venuto Creative Commons License 2023.04.25 -1 0 218124

Kedves Mindenki itt . 

Lett a 166-osunknak 1--2 napja egy "misztikus"  (?) baja .

Egy alkalommal fölkeresTEm a műhelyemet , hogy relétalpakat ápoló 60-as és 61-es sprayket ajándékozzak nekik , és ha már ott voltam , megnézték az olaj nivószinTEt , mert azt sokkal rosszabbul lehet látni , mint a 38 éves nagy Polskimnál . Megdöbbenve láttuk 3-an , nincs a kocsiban olaj . A kocsit ott hagytuk , és éjszaka egy utcai lámpánál rátöltöttünk szegény Feleségemmel több vakoskodási részletben 4 liTErt , majd kb. 3000-s fordulaton mentünk olyan 25 km.-t haza . Másnap reggel az álló autónál megdöbbenve kellett lássam : a niveau a felső érték fölött volt vagy 6 centivel...

1976 óta van jogsim , veTEránautóklubot hoztam létre ( a R.I.L.A.K.-ot ) , de ilyet nem láttam még . ElmenTEm az autóelektrósomhoz ( a világ legjobb autóelektrósa a Pázmándi Péter !) 1000--1500 fordulaton  kb. 6 percet mentünk, kint volt vagy 12 fok . Több , mint 100 percig próbálta a továbbhülő autó olajleeresztő csavarját megeredtetni , de nem ment . Ekkor megint mentünk nagyon alacsony fordulaton vagy 6 percet egy karosszériáshoz , aki egy negyed óra alatt a csavart ki tudta csavarni , és -- kapaszkodjatok meg -- lejött 4 (!) olaj , ami azt mutatta , 2 szerelő meg én rosszul láttuk  a megelőző napon , hogy nincs a kocsiban olaj . 

De most jön a java !

Levegő eddigre , hogy már dél lett , leheTEtt vagy 14 fok . Vissza az elektrós műhelybe  (= megint 6 perc , de most már normál fordulatszámon ) , ő visszaszereli a motor alatti esztétikai lapot , én meg haza (= megint 6 perc , de most már normál fordulatszámon ). A motor 90 fokot mutat , pedig semmi ideje nem volt ennyi idő alatt ennyire melegednie !!! De mitől ? 80 fokon szokott menni .

Pont ezzel esik véletlenül egybe egy kifekvő hőgomba ? 

Milyen károsodás éri a motort , ha kap fölöslegesen 4 liTEr nullkilóméTEres 10 W 40 olajat ( este már csak Shell kút volt , így nem Selenia Petronas 20k for Alfa Romeo cars ment bele , hanem Helix ) ?

 

 köszönöm válaszaitokat...  (( összeTEtt kéz jel ))

 venuto