Prof Creative Commons License 2000.03.31 0 0 1067
Hali!

No, urak, ma is tanultam pár dolgot. Először is két dolog, mindkettő volt már korábban, és mindkettő fontos.

Kesztyű
Amit írtam, áll. Tehát azért van, hogy a tisztaság és igényesség látszatát keltse, és azért nem veszik fel, hogy ne ijesszék el a vevőt. És JP! Naponta mossák őket, úgyhogy valszeg azért láttad piszkosnak, mert valamelyik leányzó korábban letörölt vele egy polcot, és valszeg amikor bementél, ő is tapizni akart valamit, és nem figyelte, hogy pont azt vette ki a fiókból. ;-)

Pontosságmérés
A Chronoswiss egyébként lenyűgöző, a gátszekezet működését bemutató kis kiállítási darabján Orosz úr ma bemutatta, hogy miként is működik valójában, és mi mivel van összefüggésben. Látatlanban ez elég nehéz, ezért nem is próbálom most ábra nélkül elmondani. Viszont van egy fontos részlet, amelyet korábban nem tudtam, de ma kiderült. A pontosságmérés egyik része (ahogy írtam) az, hogy egy műszerrel megmérik a billegő kitérési szögét. Mint mondtam, ezt a billegő mozgása által keltett két jellemző hang időkülönbsége alapján teszik. Mint kiderült, ez a hang nem a billegőtől származik, hanem a horgonytól. Amikor a billegő egyik szélső helyzete felől a másik felé tart, nagyjából középtájon odébblöki a horgony villáját, amely ezután úgymond „visszalök” egyet a billegőnek (emiatt nem lassul annak mozgása), majd attól függetlenedve továbbfordul, amíg egy pöcökben meg nem akad. Ez a hang ad lehetőséget a billegőkerék forgási sebességének meghatározására, ugyanis a billegőkerék pontosan meghatározott (emlékeim szerint jellemzően 57 fokos) szögű eltérést produkál a horgony villájával való találkozástól addig, amíg el nem válik attól.
Ezzel tehát a képlet utolsó ismeretlen eleme is meglett. De ábrával mindez sokkal egyszerűbb lesz ám!

James!
A zsebóráikról nem sokat, de majd megkérdezem. Svájciak, nagyon igényesek (zafír üveges szinte minden órájuk), és ehhez képest feltűnően olcsóak. Ajánlott vétel mind!
A Lemania 5100 valamivel vastagabb, viszont kisebb átmérűjő, ezen kívül kövei száma azonos, járástartaléka pedig 2 órával több (48 óra) az ETA-Valjoux 7750-eshez képest. De.
Egy fontos dolgot nem szabad elfelejteni. Nem az óra, hanem a kaliber,> tehát maga a mechanika kapja meg a C.O.S.C. minőségbizonyítványt. Logikus, hogy ha valamelyik óragyár kéri, hogy az általa megvásárolt és esetleg módosított Lemania szerkezeteket is teszteljék le, akkor meg fogják tenni. Az, hogy később ezeket (akár ETA, akár Lemania, akár bármelyik más szerkezetről van is szó) hogyan építik be az adott tokba, és az mennyiben fogja befolyásolni a járáspontosságot, már egy más kérdés.
Egyébként mindkét modellt az 1970-es években tervezték, és ha ennyi időt kibírtak, valszeg nem lesz velük gond a továbbiakban sem.

Novice!
Annyira nem érdekel, hogy külön ennyit rohangásszak utána. A nagy bolt egyébként a Városház utcában van, a Kossuth Lajos utca felől menve kb. 50 m után a jobb oldalon (régen Panasonic bolt volt).

No, mára ennyit. Próblok majd valami avi-szerűséget gyártani a fenti dolog bemutatására.

Jólét!


Prof