gyorskeresés00 Creative Commons License 2023.03.16 0 1 1050

Akkor is nyernek, csak valamivel később és vélhetően az elhúzódás miatt még véresebben.  Az osztrákok 2 hadtestet kértek csupán az oroszoktól, csak a cár demonstrálni akarta az erejét.

 

Emlékeztetlek rá, hogy ekkorára Piemontot tönkreverte Radetzky, s kiszállt a háborúból, Velence pedig szoros ostromgyűrű alatt volt. Nos,  áthozták volna Itáliából a felszabaduló csapatokat illetve még valamennyit összevakartak volna a birodalom többi, nyugodt részéből. S vélhetően Haynautól átveszi a főparancsnokságot az olasz hadszíntér megszűnte után Radetzky személyesen, aki  ugyan már öreg volt, de még mindig a kontinens egyik kiemelkedő hadvezére.

 

Ha már játszunk a gondolattal, akkor mondjuk október végére győzik le a magyar főerőket, amely maradéka visszahúzódik  Komárom, Újvidék, Arad, Munkács, Nagyvárad erődjeinek a védelme alá, esetleg még Székelyföld tartja magát. Ekkor vagy a velencei mintára megállapodással zárják a háborút vagy elhadakoznak az blokáddal és várostromokkal 50 tavaszáig...  Külső segítség nélkül buktunk volna, ha pedig bárki beavatkozik a mi oldalunkon (csak a török közreműködésével lett volna lehetséges, akkor automatikusan hadba lép az orosz ellenünk).

Előzmény: Völgyvidéki (1046)