djuice Creative Commons License 2023.02.24 0 0 3195

Az RD88-ban van beépített hangszóró, tehát egy szobában elég megszólalni, de nyilván nem lesz aktív rezonancia eljárást alkalmazó, telt hangzást adó hangszer vele, mint egy milliós Yamaha bútor zongra. Viszont a zenekari felhasználásra meg pont alkalmatlan a legtöbb szekrényes hangszer, főleg amin nincs is hangkimeneti csatlakozó! + nehézkes szállítani, szétszerelni, így szerintem 500 ezerért pont ideális lehet erre az RD88, főként hogy a kívánt plusz hangszínek tekintetében is ez ad megoldást egyben. Fentebbi kategóriában említettem még a Nord pianokat, szóval ha minőségi hangzás és billentés kell, akkor én nem tudnék mást javasolni. Talán az FP60x van még, de az egy sutább megoldás, mert már legtöbb funkcióját csak tablettel lehet elérni.
Az hogy nem szekrényes az RD88, az meg olyan érv, hogy gyári fa állványa választható hozzá és nagyjából ott fog tartani esztétikai kivitelben, mint az egyéb cabinet pianok. Külön hangsúlyozandó ismét, hogy az ilyen extra kivitelekért gyakorlatilag a fa munkát fizettetik meg sok százezerért a gyártók, s a hangzásban, hangrendszerben jóval magasabb árkategóriában lehet csak több előnyhöz jutni, mint a szekrényesített alap modellek.
Talán a Kawaiok kivételek lehetnek, annyira nem ismerem azokat, de a Yamahák, Rolandok (pl. LX “luxory“ széria, ami mechanikában is már egy 40-45 cm-es akusztikus zongorát utánzó billentyűhosszt rejt!) egész biztos húzós felárat fognak követelni ilyenekért. A Korgot itt már meg se említsük, mert nem játszik abban a ligában. Legalábbis a G1 hangszerük sem hangban, sem mechanikában nem mérhető a prémium kategóriákhoz, más gyártó modelleivel szemben. De még 500 ezer és alatta való szegmensben sem a megkerülhetetlenek közé sorolják.

 

Szóval a kérdés eldöntendő, de ezt próba nélkül nem fogja tudni az érdeklődő megválaszolni magának. Lehet hogy egy boltban pont épp egy drágább Casioba fog mégis beleszeretni ezek után. Ki tudja! :) 

Előzmény: ÁsítóSárkány (3194)