Mono SE Creative Commons License 2023.01.31 -3 1 5056

Látom, nem bírsz nyugodni! ;)) Hacsaturján nincs bepolcozva még, pedig a Spartacus sztem több verzióban is megvan lemezen. Klasszikus darab, nem is értem, hogyan gondolták a komcsi elftársak, hogy formalistának bélyegezték, mégha rövid ideig is. (A vele együtt megbélyegzett orosz "formalista" zeneszerzőket egyébként jobban bírom;))

 

Érdekes az általad linkelt felvétel: https://www.youtube.com/watch?v=f6ETMtbcKrc

 

Baromi jó füled van, mert se a zenekar, se a karmester nem szupersztár, mégis ott vannak ezzel az előadással a felső polcon. Szerintem becsapod magad a videózenékkel, mert ha a zenészeket mutatja a kamera, a hallást is befolyásolod (ökölszabály, amit minden profi zenész ismer: "élő előadáson a néző a szemével hall!") Azt a szólistát, vagy háttérzenészt pedig, akit videón premier plánban mutatnak hangosabbnak hallod, nem igazán lehet így az összhangzatra figyelni.

 

Ami az "unalmas" Tonu Kalam nevű karmestert illeti irtózatosan becsapós, mert jelen esetben az előadásig jutó próbákon volt hatalmas munka a fiatal zenészekkel megértetni a mű üzenetét, és ezt tökéletesre fejlesztették, a koncerten már nem kellett bohóckodnia. Vele ellentétben itt van egy másik karmester, aki sokkal fiatalabb, tsinosabb, agilisebb, összehasonlíthatatlanul nagyobb mozgáskultúrával és eszközrendszerrel, mégsem rúg labdába Tonu Kalam mellett.

Ektoras Tartanis karmesterversenyen felvett nyertes(?) roppant dinamikusnak szánt produkciója szinte szétesik: felviszi a repcsit a sztratoszférába, de sajnos ott mindenki szólistának képzeli magát, az egész előadás kicsit szétcsúszik, és éppenhogy csak földre tudja tenni a "gépet" ennyi pilótával ;Đ Persze kicsit igazságtalan vagyok, egy karmesterversenyen nyilván ezer más szempont is van, és idő sincs tökörészni egy esetleg közömbös vagy passzív zenekarral.

 

Ektoras Tartanis:

https://www.youtube.com/watch?v=R8lukJ8v0kQ

 

Visszatérve az általad linkelt Tonu Kalamhoz, érdemes belehallgatni, milyen parádésan adnak elő egy keringőt. Nagyon ütősen egyben van az egész, gyanítom, hogy a külön kiemelt "művészeti díjas" Kevin Bourassa hangmérnök a ludas ennek a csapatnak a nagyon jól reprodukált megszólalásaiban:

 

https://www.youtube.com/watch?v=6NTdPMRhKXI

 

Amúgy meg kapcsold ki a monitort;ĐĐĐ Zenét legjobb orsós magnóról hallgatni, bőven elég vizuális narkó a két, soha nem egyformán forgó orsót bámulni;Đ

Kénytelen leszek megkeresni, milyen lemezeim vannak, amúgy a YT teli van jobbnál-Hacsaturján jobb felvételekkel...

Előzmény: ikszpées (5051)