Elektronikus Creative Commons License 2023.01.04 0 0 4319

Kihagyásokkal, de régóta használtam a HM-1000 gépet, csak utóbbi időben jöttem rá, hogy az 5. édes program sokkal jobb a normál kenyérhez, mint az első három.

Az első három program két kelesztés között 15-20 percre is beledagaszt, így a kelesztés folyamatába belezavar szerintem. Az Édes (5) programnál viszont percekben:

10 dagaszt
5 pihentet
20 dagaszt
85 keleszt

Megfelelő puhaság érdekében most már étolajat is használok:

600 g BL55 liszt
360 g langyosra melegített víz (reverz ozmózis, tisztított)
40 g napraforgó étolaj
20 g jódozott vákuum só
1 tasak / 7 g instant élesztő

A kenyér szándékosan sós, így lesz finom íze, ezt nyilván nem mindenki tolerálja, ami már egyéni dolog. Viszont én úgy vettem észre, a kelesztés minőségét, kenyér állagát is javíthatja a több só (jobban dolgozik az élesztő?). Meg az sem teljesen mindegy, milyen só, milyen víz, ezért jelöltem azt is.

 

500-ról 600 g lisztre emeltem mostanában, mert több kenyér fogyott, illetve így jobban kitölti a sütőformát, most is majdnem a felső peremig emelkedett. De általában ez a stabil szint és horpadás nélkül, mióta így csinálom.

 

Sütés hőfokát levettem Light szintre, így fehérebb és puhább a kenyér. Mivel két ilyen gépem is van (szerelési, illetve pótalkatrész céljára), itt azt vettem észre, hogy az egyik gép elektronikája magasabb hőfokra szabályoz, jobban pirít, ami nem jó (kesernyésebb réteget adhat és szárazabb kenyeret), ezért is érdemes lejjebb venni, ha ilyen gond adódik.

 

Programtábla